Nézz ki vadítóan: CrossFit

crossfit leadAz elmúlt évek egyértelmű trendje lett, hogy a nők nem csak vékonyak szeretnének lenni, hanem erősek is, hogy az élet dolgait maguk is megoldhassák. A kidolgozott, hatékony és erős testhez vezető egyik kedvenc út pedig nem más lett, mint a CrossFit! Próbáltad már? Vagy csak ízlelgeted a nevet? Ne félj, jó lesz!

Több éve népszerű már ez a mozgásforma, itthon is elterjedt, mégis sokan vannak, akik nem mertek még belevágni, mert nem tudnak róla eleget, mert félnek tőle, túl keménynek tartják, vagy magukat nem elég ügyesnek. Úgy tűnhet, a CrossFitnek van egyfajta közönsége, akik néha érthetetlen rövidítésekkel dobálóznak, és első látásra megvalósíthatatlannak tűnő feladatokat hajtanak végre. Te is vágysz közéjük? Ne fogd vissza magad, mert ez a közösség befogad!

Mi is a CrossFit?
A CrossFit sportot arra fejlesztették ki, hogy minden területét fejlessze a fittségnek. Ezek a definíció szerint részben az egészséggel összefüggő tulajdonságok (izomerő, kitartás, állóképesség, rugalmasság és testfelépítés) és azok a képességek, amik segítenek a mozgások végrehajtásában (sebesség, egyensúly, koordináció, reakcióidő, erő). Ezek közös fejlesztésére a sportág sokféle más mozgásformából használ elemeket, olyanokból, mint a gimnasztika, a súlyemelés, futás, evezés. Az edzések állandóan változnak, és a gyakorlatokat magas intenzitáson hajtják végre a résztvevők. A kombinációkat is állandóan variálják, és a magas intenzitású funkcionális mozdulatok hatása a fittség drámai mértékű javulása. És éppen ez a kulcsszó az egészben: a magas intenzitás.
TUDTAD? A CrossFit edzők mindig figyelnek arra, hogy minden edzés mérhető legyen, és mindenféle fittségi szintre alkalmazható. Természetesen ezzel együtt igaz, hogy a nagy intenzitás miatt sérülések vagy krónikus betegségek esetén nem ajánlott ezt az edzésformát választani.

fim cimlap 2020 002


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 02. számában vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!