Allergiák időn túl

allergia nyitoEgész nyáron az orrodat fújtad? Alig tudtad mivel kezelni a kiütéseidet? Vártad, hogy lapozhass a naptárban és ezzel elhessentsd az idei szezont, ugye? Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű, hiszen vannak olyan reakciók, amelyeket az őszi hónapokban is produkálunk, és olyan allergének, amelyek időtől függetlenül bajt okozhatnak. De szerencsére van megoldás!
Cikkünkből mindent megtudhatsz
• a kontakt allergiákról,
• a lakásod antiallergénné tételéről,
• és eloszlatjuk a leggyakoribb tévhiteket is!

 

 

Saját bőrödön érzed…

A környezetben található bőrre káros anyagok által kiváltott bőrgyulladás – kontakt dermatitisz, kontakt ekcéma – az egyik leggyakoribb civilizációs betegséggé vált, szinte nincs olyan, aki ne tapasztalta volna meg, vagy ne ismerne valakit, aki ezekkel a tünetekkel küzd. Tehetünk egyáltalán ellenük vagy együtt kell élnünk a civilizáció egyik mellékhatásával?

Modern kori allergiák
A bőrgyulladást a vegyi anyagok irritatív-toxikus és/vagy allergizáló hatása okozza.
• Irritatív kontakt dermatitisz esetén a vegyi anyagok direkt károsítják a bőrt; a gyulladás gyakorlatilag mindenkinél kialakul, ha a vegyi anyag kellő töménységben és ideig éri a bőrt. Leggyakoribb irritánsok a savak, lúgok, szerves oldószerek, mosó- és tisztítószerek.
• Az allergiás kontakt dermatitisz immunmechanizmuson alapul, késői típusú kontaktérzékenység provokálja. Az allergiát a beteg környezetében (otthonában, munkahelyén) található kémiai anyag váltja ki, mellyel a beteg tartósan érintkezett és érzékennyé vált rá. Az érzékenyítődés folyamata kb. 2 hétig tart, kialakult érzékenység esetén a klinikai tünetek rendszerint már 1-3 napon belül jelentkeznek és az allergén igen kis mennyisége is kiválthatja őket.

KLINIKAI TÜNETEK: akut esetben bőrpír, ödéma, hólyagok láthatók. Amennyiben a gyulladás krónikussá válik, a bőr lilásan megvastagodik, fokozott szarusodás, hámlás lép fel, a bőr gyakran fájdalmasan berepedezik. A bőrtünetek lokalizációjára jellemző, hogy ott jelentkezik, illetve ott legerősebb a gyulladás, ahol a vegyi anyag közvetlenül érintkezett a bőrrel.

Mi váltja ki?
Az elhelyezkedés utalhat a kiváltó allergénre. Például fémérzékenység gyanúját veti fel klipsz vagy fülbevaló viselése során a fülcimpán jelentkező bőrgyulladás, a köldöknél jelentkező viszkető ekcémás bőrtünet, melyet sokszor fém farmergomb okoz. Szemhéj lokalizáció hajsampon illetve körömlakk allergizáló hatására utal, az alkaron éles határral végződő bőrgyulladás gyakran gumikesztyű-allergia tünete.

TESZT: Amennyiben a bőrgyulladás hátterében vegyi érzékenység gyanúja merül fel, a kiváltó allergént bőrpróbával igazolják. A rátevési bőrpróbát – epicutan próbát – a környezet mindenkori leggyakoribb kontakt allergén skálájával végzik, szűrővizsgálatnak is tekinthető. A skála a civilizációval, a technika, gyógyszeripar fejlődésével a paramedicinális szerek mindenkori alkalmazásával illetve az aktuális divatirányzatoknak megfelelően dinamikusan változik, országonként is különböző lehet.
A Magyar standard sorozat jelenleg 35 allergénből áll, tartalmazza a leggyakoribb fém, gumi, illatanyag allergéneket, kozmetikai anyagokat, természetes és műgyanta, illetve lokális gyógyszer allergéneket. Ezt az ún. „keresőprogramot” a gyanúnak megfelelően a beteg által megnevezett saját anyagokkal, például kozmetikumokkal, otthoni mosószerekkel, háztartási vegyszerekkel, hobbi anyagokkal egészítik ki, foglalkozási eredetű ekcéma gyanúja esetén pedig a munkahelyen előforduló vegyi anyagok, védőfelszerelések vizsgálatával.
A tesztelés során az allergéneket 24-48 órára ráhelyezik a hát bőrére, majd levétel után több napig, általában 1 hétig figyelik a tesztelés helyén fellépő bőrgyulladást, melynek erősségét nemzetközi előírásoknak megfelelően +, ++, +++ jelzi.
 TUDTAD? A standard allergének az anyagokat irritatív küszöb alatti koncentrációban tartalmazzák, ezért a pozitív eredmény egyértelműen allergiát jelent. Nem standard, hozott anyagokkal végzett epicutan próba esetén álpozitív, álnegatív eredmény egyaránt gyakori, ezért az allergia igazolásához rendszerint további kontrollvizsgálatokra van szükség.

Irritatív kontakt dermatitisz esetén hasonló diagnosztikus vizsgálati módszerrel nem rendelkezünk. A negatív epicutan próba eredmény indirekt módon utal a bőrgyulladás irritatív eredményére. Az utóbbi években a szenzibilizáció gyakoriságát tekintve vezető helyen áll a fémek – elsősorban a nikkel, króm, palládium kobalt, illetve higany – iránti érzékenység, melyet az illatanyagokra, természetes gyantákra, balzsamokra kialakult allergia követ. Korunk divatjának megfelelően fokozatosan növekszik a műköröm alapanyagát képező akrilát műgyanták iránti érzékenység is.

A leggyakoribb allergének
FÉMEK
allergia_fog• A nikkel napjaink leggyakoribb környezeti allergénje. Jelentőségét mutatja, hogy az Európai Parlament és Tanács egyedülállóan a fém tárgyak nikkel kioldódását szabályozta és 0,2 mikrogramm/cm2-nél  maximálta (82004/96/EC). Hazai előfordulása tesztelési adatok alapján 20% körüli. Elsősorban nőknél fordul elő, leggyakrabban a divatos bizsuk viselése váltja ki. Gyermekeknél is nő a gyakoriság, sokszor fém fogszabályzó okozza az allergiás szájnyálkahártya és ajakgyulladást. A fémek nikkeltartalmának kimutatására alkalmas egyszerű vizsgálati módszer az ún. Dimetilglioxim teszt. Az oldat fémre cseppentése után rózsaszín színreakció jelzi a nikkel jelenlétét.
Expozíciós források: nikkel ötvözetek (divatékszerek, ezüst, fehérarany, orvosi műszerek, fogpótlások-, hidak, endoprotézisek, galvanizáló anyagok, kékeszöldes színezékek, kerámia,- üveg,- tapéta,- nyomdafestékek stb.).
• Palládium: Főleg fogászati fémek tartalmazzák, ezért gyakran a szájnyálkahártya és az ajak allergiás gyulladását okozza. A palládium allergia csaknem mindig nikkelallergiával társul, melyet a két fém együttes előfordulása magyaráz, bár a palládium-nikkel keresztérzékenységre is van adat.
• Króm: Elsősorban a 3-6 vegyértékű króm sók allergizálnak. A króm ismert foglalkozási allergén, építőiparban a cementben lévő króm okozza az érzékenységet. A cement lúgos vegyhatású anyag, ezért pora irritatív fekélyes bőrtünetet is okozhat. A mindennapi életben a krómcserzett bőráruk – cipő, szandál, táska – viselése is allergizálhat.
Expozíciós források: cement, cementragasztó, gumi, üveg, fehérítő anyagok, galvanizáló anyagok, sárgás-narancsos-zöldes színezékek, fakonzerváló anyagok, cserzőanyagok, cipők, szőrmék, táskák, ipari olajok, zsírtalanító anyagok stb.
• Kobalt: A kobaltallergia is gyakran társul nikkelallergiához. Maga a fém kobalt is érzékenyít. Kontakt dermatitisz mellett az érintkezésnek megfelelő területen 1 órán belül jelentkező csalánkiütést, ún. kontakt urtikáriát (azonnali csalánkiütést), tetováló festék esetén granulomatózus (ekzema) reakciót válthat ki. Fogászati alkalmazása szájnyálkahártya tüneteket okozhat.
Expozíciós források: fémötvözetek, kékes színű festékek, lakkok, üvegfestékek, kozmetikai festékek, nikkelezett tárgyak, porcelán kőedény, agyag, cement, fogászati ötvözet, ortopédiában alkalmazott protézis, tetováló anyag, B₁₂-vitamin készítmények, gyógyászati anyagok stb.
• Higany:Az utóbbi időben ismét jelentős gyakorisággal fordul elő higanyallergia. A szemcseppekben előforduló higany kötőhártya-gyulladást, szemhéj-duzzanatot, higannyal konzervált oltóanyag az oltás helyén bőrpírt, gyulladást okozhat. Elsősorban a higany II. sók szenzibilizálnak, de a fém higany is érzékenyít. Higanyérzékenységgel kapcsolatban kiemelten foglalkoznak az amalgám fogászati tömőanyag szerepével. Ez ezüst, réz, cink, ón fémeket is tartalmaz, melyekre szintén allergia alakulhat ki, ezért az amalgám érzékenység nem jelent egyértelműen higany allergiát. 
Expozíciós források: szem-, és orrcseppek, gyógyászati készítmények, amalgám, kozmetikumok, kontaktlencsetisztító, vakcinák konzerválószere (thiomersal) higanytartalmú mérőműszerek, festékek (cinóber), rozsdavédő anyagok, galvanizáló anyagok, tetováló anyagok alkotóeleme stb.

ILLATANYAGOK
allergia_illatAz illatanyagok a környezeti kontakt allergének között gyakoriságukat tekintve 2.-3. helyen állnak. Irodalmi adatok a tesztelésre használt illatszerek (fragnance mix I.) érzékenység gyakoriságát 6-10% között értékelik. Az illatanyagok az ismert allergiás reakciók között leggyakrabban kontakt allergiás dermatitiszt okoznak, de illatanyag allergia is állhat fotokontakt allergiás dermatitisz (a vegyi anyag fény hatására alakul allergénné) és az azonnali csalánkiütés hátterében.
Ezek használata során irritatív reakció, fokozott pigmentáció, depigmentáció előfordulhat. Természetes gyanták, balzsamok, növények illatanyagai is okozhatnak allergiás bőrgyulladást.
Expozíciós források: kozmetikumok, tisztító, tisztálkodó szerek, aromaterápiás anyagok, természetes gyanták, balzsamok (perubalzsam, fenyőgyanta, propolisz) fahéj stb.

AKRILÁT MŰGYANTÁK
Az akrilátok okozta allergiás kontakt dermatitisz jól ismert a műkörömviselők és a műkörömkészítők körében. Expozíciós forrás maga a műköröm, a körömragasztó, ill. a körömlakkok. Leggyakoribb allergén a 2-HEMA (2-hidroxietilmetakrilát), a 2-HPMA (2-hidroxipropilmetakrilát), az EGDMA (etilénglikoldimetakrilát), TEGDMA (trietilénglikoldimetakrilát). Az akrilát allergia műkörmöt viselőkön a köröm körül, ill. a kezeken, a műkörömépítőknél kézen, arcon kontakt allergiás bőrgyulladást, az akrilát por, gőz belégzése légúti panaszokat, asztmát is okozhat.
Az akrilát kontakt allergia a fogászatban, ill. fogászati betegeknél is ismert, műfogak, fogpótlások, cement, ragasztók, lakkok, ill., fogászati beavatkozásokkal kapcsolatban a fog érzékenységét csökkentő oldatok összetevője. A fő allergének itt is a 2-HEMA, EGDMA, ill. TEGDMA.

Gyógyítás és prevenció
A prevenciót már a gyerekkorban érdemes elkezdeni. A bőr ellenálló képessége szempontjából fontos a bőr hidratáltsága és zsírtartalma. Csecsemők, érzékeny szárazbőrű kisgyermek bőrét rendszeresen például az esti fürdés után lehetőleg illatanyag mentes krémmel vagy bőrápoló tejjel vékonyan kenjük be. A veleszületett alkati ekcémában szenvedők körében feltűnően gyakori az illatanyag-érzékenység, ezért kerüljék az illatosított kozmetikumokat, szappanokat, tusfürdőket, esetükben általában speciális bőrtisztítás, bőrápolás, szakorvosi gondozás szükséges.
A mindennapi életben a háztartási munka, mosás, mosogatás, takarítás, hobbitevékenység során kezünk számos bőrkárosító vegyi anyaggal, például detergensekkel, oldószerekkel, festékekkel, ipari olajokkal közvetlenül érintkezhet, emiatt előbb-utóbb viszketés, bőrszárazság, végül gyulladás jelentkezik. Megfelelő bőrápolással, védőkesztyű használatával kerülhetjük el a panaszokat. Fontos, hogy a védőkesztyű az adott ártalommal szemben valóban rendelkezzék védőhatással és tudnunk kell ennek időtartamát is. Speciális esetekben erre vonatkozóan érdemes tájékozódni például munkavédelmi szakboltokban.
Amennyiben már kialakult a kontaktérzékenység, gyakorlatilag egy életen át fennáll. A klinikai gyógyulás és megelőzés szempontjából a helyi illetve belső gyulladáscsökkentő, allergiaellenes kezelés mellett legfontosabb a kiváltó anyaggal való kontaktus elkerülése a környezetben és a munkahelyen egyaránt. Az ártalmatlannak tűnő bizsu dermatitisz hátterében fémérzékenység lehet, ez foglalkozási betegséget okozhat, végső soron munkakör, illetve foglalkozásváltáshoz vezethet.

A fémek, az illatanyagok, az akrilátok, a műgyanták számos egészségügyi tevékenység során expozíciót jelenthetnek. Fogászati kezelések megtervezése előtt például érdemes célzottan rákérdezni arra, hogy bizsutól, fém használati tárgyaktól, farmergombtól, kozmetikumoktól volt-e már panasz, illetve műkörmöt viselt-e és az okozott-e bőrgyulladást. Amennyiben vegyi allergia gyanúja merül fel, a betegeket bőrgyógyászati szakrendelésre kell utalni, ahol a kezelés mellett a célzott allergológiai kivizsgálás is megtörténik. Foglalkozási ekcéma gyanúja esetén a kivizsgálást az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet Bőrgyógyászati Szakrendelése végzi (Bp., IX. Nagyvárad tér 2.).

A munkahelyeken a munkavédelmi és munkahigiénés előírások (védőkesztyű, maszk, elszívás, bőrvédő készítmények) betartása a vegyi expozíció csökkentésével a foglalkozási allergiák kialakulásának kockázatát is csökkenti és ezzel a foglalkozási ekcémák megelőzését szolgálja.

Szöveg: Dr Kohánka Valéria

allergia_otthonMenedék őszre allergia ellen

Allergiás vagy? Arra vágysz, hogy az otthonod menedék legyen az allergénektől?
Ne hidd, hogy már vége a szezonnak: az őszi allergia most lendül támadásba – védd magad és alakíts ki ellene menedéket!

Őszi allergia?
A legtöbben azt gondolják, hogy az allergiaszezon inkább a tavasz és a nyár, pedig az ősz is tartogat veszélyeket.
• Egyrészt a mi éghajlatunkon, ha az időjárás is kedvező, a legkellemetlenebb parlagfűszezon akár október végéig is tarthat.
• A hideg beálltával kevesebbet szellőztetünk és a magasabb páratartalom kedvez a gombák és a penész elszaporodásának.
• Szintén a kevesebb szellőztetés miatt a poratkák is remek időszakra ébrednek és
• ilyenkor sokan háziállataikat is többet engedik be a lakásba, amely így szőrrel lesz tele.

Tiszta lakás-tippek
1. Tartsd tisztán és hűvösen a lakást!
Így elkerülheted, hogy por és penész keletkezzen és rakódjon le. Ha a páratartalom 50% alatt marad, máris érezhetően javul a levegőminőség. Ehhez a háztól függően lehet, hogy páraelvonót kell használnod, ennek a vizét minden nap ürítsd!
2. Szabadulj meg az elázott dolgoktól!
Ha a lakásban valamilyen kárpitozott tárgy vagy szőnyeg átázott egy csőtörés vagy más miatt, ügyelj rá, hogy 24 órán belül tisztítsd ki és szárítsd meg. Ha ezt nem tudod megtenni, akkor távolítsd el, mivel innentől a penész remek táptalajává válik. Ugyanígy tegyél a nehéz függönyökkel és kitömött játékokkal, ha nem moshatod és száríthatod meg őket időben.
3. Ha mindenképpen kell szőnyeg, gondolkodj kicsiben!
Egyértelmű, hogy a keményfa padló, a padlólap vagy a laminált padló a legjobb allergiások környezetében, de ha mégis szeretnél szőnyeget, mindenképpen olyat válassz, amit ki tudsz mosni géppel és tedd is ezt meg rendszeresen!
4. Porszívózz gyakran!
Ha mégis nagy szőnyegeid vannak, a gyakori porszívózás alapvetően fontos! Ha te magad vagy allergiás, igyekezz ezt a munkát mással csináltatni. Mindenképp olyan porszívót használj, aminek HEPA szűrője van vagy duplafalú porzsákja, esetleg mindkettő – ezek ejtik csapdába a legtöbb allergént.
5. Tedd az otthonod füstmentessé!
A füst nagyon erősen irritálja az allergiásokat, a passzív dohányzás akár asztmarohamot is kiválthat, de mindenképpen erősíti a tüneteket.
6. Szellőztess!
Ha nem párás a környék, akkor szellőztess nyugodtan, hogy a lakásban felgyűlt allergénektől megszabadulj. De figyelj az időpontra is: a legkevésbé poros időszakot válaszd ki a légcserére!
7. Felejtsd el az illatfelhőt!
Divatosak és romantikusak, de az illatos gyertyák, füstölők, légfrissítők nem tesznek jót. Ezek szintetikus anyagai irritálják a légzőszerveket. Ha mindenáron illatosítani szeretnél, használj természetes illóolajokat!
8. Gyakran törölj port!
Legalább hetente egyszer porold le a sima felületeket és távolítsd el a port a szőnyegmentes padlóról is. Ne használj tollseprűt vagy hagyományos száraz rongyot, mert ezzel csak a levegőbe juttatod a port, mindig mikroszálas vagy nedves ruhát vegyél a kezedbe!
9. Óvatosan dekorálj!
Kis kerámiafigurák, plüssállatok, szárított virágok és kosarak: ezek lehet, hogy a személyiségedet jól kifejezik, de gyakorlatilag takaríthatatlanná teszik azt a lakást, ahol nagy számban fordulnak elő.
10. Figyelj a filterekre!
A lakásodban több berendezés is tartalmazhat olyan filtereket, amelyeket ha nem cserélsz elég gyakran, nem szabadulsz meg az allergénektől. Ilyenek a légkondicionáló és a porszívó. Nézd meg a használati utasítást és cseréld idejében a szűrőt!

Időbeosztás allergének ellen
• Hetente
Porszívózás, portörlés
Ágyneműhuzatok mosása min. 60 °C-on
Redőnyök, reluxa letörlése, függönyök mosása
Konyha és fürdőszoba alapos kitakarítása
Háziállatok fürdetése
• Havonta
Filterek cseréje
Plüssállatok, ágyneműk (párnák), díszpárnák mosása

Mennyit tudsz az allergiáról?
Népbetegség az allergia, nem csoda, ha számtalan hit és tévhit kering körülötte, mindenki tudni véli rá a megoldást. Lássuk a leggyakoribb elképzeléseket: igazak vagy hamisak?

A sivatagi klíma gyógyír az allergiára
HAMIS: a sivatagi klíma lehet, hogy gyógyírt jelent az itthoni allergiás tünetekre, de könnyen előfordulhat, hogy más allergénekkel találkozol és akkor hiába volt az utazás. Ennek ellenére egy próbát megér a dolog, az is segítség lehet, ha az ott töltött rövid időre tünetmentes leszel.
A virágokkal való hosszú távú érintkezés váltja ki az allergiát
HAMIS: azok a virágboltosok, akik hajlamosak erre, lehetnek allergiásak, mivel hosszú ideig vannak kitéve a polleneknek. Akit azonban nem érint a probléma, nem lesz allergiás egy csokortól. A leggyakoribb allergén polleneket a fák és a gyomnövények bocsátják ki, a virágport pedig a szél szállítja.
A tengerparton csökkennek a tünetek
IGAZ: más térségekkel ellentétben az allergiásoknak nagyon jó nyaralóhely a tengerpart, mivel a sós tengeri levegő csökkenti a tüneteket, tisztítja a légutakat.
A helyi méz csökkenti a tüneteket
HAMIS: ez az elmélet leginkább anekdotákon alapul és semmilyen kutatás nem erősítette meg. Az elmélet alapja az, hogy a mézben található pollenek megakadályozzák a nátha kialakulását, de sokszor a tüneteket okozó virágpor nincs is jelen a mézben.
Az allergiát ki lehet nőni
HAMIS: néhány gyerek valóban kinőhet bizonyos típusú allergiákat, de a szénanáthát csak nagyon kevesen.
A penészallergia csak beltéren alakulhat ki
HAMIS: a penészgombák mindenhol megtalálhatók, a talajon, bomló leveleken, rothadó fán különösen nedves, párás időben.
Allergia csak gyerekkorban alakulhat ki
HAMIS: az allergia gyakran gyerekkorban alakul ki, de felnőttkorban is jelentkezhet, különösen a lakókörnyezet változása után, amikor új allergénekkel találkozunk.
Az immunterápia gyógyír az allergiára
IGAZ: bár azt mondják, igazi kezelés nincs az allergiára, az immunterápia mégis segíthet. Az injekciókúra csökkenti az adott allergénre adott választ.

Szöveg: Kovács Valéria