Most már biztos: a stressz súlyosbíthatja a szezonális allergiát

allergiaEgy új kutatás bebizonyította, hogy a stresszhormonok felerősítik az allergiás tüneteket, legyen szó légzőszervi problémákról vagy a csalánkiütésről. Hazánkban minden ötödik embert érinthet valamilyen allergia.

 Az allergiás hajlam öröklődő, szülőről gyermekre száll. Ahhoz azonban, hogy valóban elő is törjön a betegség, többféle környezeti tényező meglétére van szükség. 2014-ben a magyar lakosság 14.7 %-a szenvedett valamilyen allergiától, tudhattuk meg egy KSH felmérésből. Azóta ez a szám csak emelkedett, 2019-es becslések szerint már minden ötödik magyart érinti ez a probléma. Sokan közülük szezonálisan, például pollenekre allergiások, mások azonban – mint a háziporatkára érzékenyek – egész évben küszködnek a tünetekkel, ez utóbbiak folyamatos kezelésre szorulnak. A szezonális allergiában érintettek azonban gyakran arról számolnak be, hogy tüneteik nem egyformák, hol erősebbek, hol pedig enyhébbek. A kutatók már korábban is vizsgálták e változás okait és arra jutottak, hogy a stressz nagyban befolyásolja a tünetek erősségét. Nemrég egy újabb tanulmány be is bizonyította ezt a tézist.

Egy pillanat alatt borítanak el minket a hormonok

Egy Japánban végzett kutatás során a tudósok azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a szezonális allergia egyes tüneteire a fokozott stressz, illetve a stresszhelyzetekben felszabaduló stresszhormonok mennyisége. Stresszes szituációban a hipotalamusz CRH, vagyis kortikotrop felszabadító hormont – ami egy peptidhormon –választ ki. Hatására az agyalapi kéreg adrenokortikotrop hormont – röviden ACTH-t – bocsájt ki, ami stimulálja a mellékvesét. A folyamat végére – mely a valóságban néhány pillanat alatt lezajlik – az elsődleges stresszhormon, a kortizol elönti a testünket, szervezetünket az „Üss vagy fuss” üzemmódra állítva.

fitt info 2021 003 cimlap
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2021. 03. számában vagy augusztustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!