Gyógyító gombák

gomba1Rég túl vagyunk a csiperke, laska korszakon, ma már a legtöbb áruház zöldségosztályán is sokféle gombát lehet venni, de a gyógynövényboltokban is számtalan gombakivonatot találhatunk. Ha nem is csodaszer, nagyon sok mindenre jó a gomba.

Zöldség, de nem növény
Csiperke, vargánya, őzlábgomba és ganoderma… Bár a szupermarketekben a zöldségek között kínálják a gombákat, a gombák nem sorolhatók a növények közé. A tudományos rendszertan a növény- és állatvilágon kívüli, külön kategóriaként kezeli őket. Közülük jelenleg több mint kétezer ehető és/vagy potenciális gyógyászati értékkel bíró faj ismert, de úgy tűnik, hogy a gombák világa még számos felfedeznivalót tartogat.

Miért egyél gombát?
Bár a köztudatban az él, hogy minél inkább színes egy zöldség vagy gyümölcs, annál magasabb annak a vitamin-, nyomelem- és egyéb mikrotápanyag-tartalma, mindez a gombáknál nem feltétlenül helytálló. Noha számos gomba színe meglehetősen világos, árnyalata pedig fakó, mégis számos olyan vitaminban, nyomelemben, ásványi anyagban és makromolekulában dúskálnak, amelyek kétségkívül kedvezően hatnak az emberi szervezetre.
• A gombák táplálkozási szempontból egészséges, alacsony kalóriatartalmú, koleszterinmentes ételnek minősülnek, és jelentős mennyiségű fehérjét (akár 45 % is lehet) tartalmaznak.
• Kiemelendő viszonylag alacsony nátrium- és magas kálium-tartalmuk, ennek a vérnyomás normalizálásában lehet szerepe.
• A B-vitaminok egész sora jelen van bennük. Az idegrendszeri működéshez és anyagcseréhez nélkülözhetetlen B-vitaminok közül gazdagok a B1-, B2-, B3-, B5- és B9-vitaminokban. Emellett, a gombák D-vitamint is tartalmaznak, aminek kiemelt jelentősége van a vegánok esetében, hiszen számukra a gombák jelentik az egyetlen – nem mesterségesen dúsított – D-vitamin-forrást.
• A nyomelemek közül szeléntartalmuk emelhető ki, amely az immunrendszer erősítése, a haj, bőr és körmök egészségének biztosítása mellett a pajzsmirigy működéséhez is fontos. Emellett vasat, rezet is tartalmaznak.
• A gombákban nagy mennyiségben van jelen a sejtvázak egyik alapvető molekulája, a kolin, ami az agyi- és idegrendszeri működést olajozhatja meg.

fitt info magazin 2019 005 cimlap kicsi*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 05. számában vagy novembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!