Mérlegen a csontok egészsége

csontleadA csontok általában nem fájnak, nem jeleznek, hacsak nincsen igen nagy baj. Nem is csoda, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy az ő egészségükért is tennünk kell. De mégis hogyan?

Van néhány betegség, amelyet néma kórnak hívunk, és ezek közé tartozik a csontok ásványi anyag tartalmának a csökkenése, a csontritkulás is. Szerencsére egy kis odafigyeléssel és időben való előregondolkodással sokat tehetünk a megelőzéséért.

Sokkal több, mint tartó funkció
A csont egyfajta belső páncél Dr. Brain Gruber ortopéd sebész szerint. Tartórendszerünk fontos részét idegek, vérerek, fehérjék és ásványi anyagok alkotják.
• A kortikális csontnak nevezett külső, kemény csontrészen (ez a csontok tulajdonképpeni külső felülete) belül szivacsos, flexibilis belső állomány húzódik meg, ez utóbbit nevezzük trabekuláris csontnak.
• A sűrű, kemény, merev külső csontréteg, a kortikális csont, ami egyébként a teljes csonttömeg körülbelül 80 %-át teszi ki, a belső vázrendszert szolgáltatja, azt, ami védi a belső lágy szerveket a sérülésektől, illetve ami tárolja a szervezetben lévő kalcium túlnyomó hányadát.
• A belső, puhább trabekuláris csontállomány a csonttömeg fennmaradó 20 %-át szolgáltatja. Ez tartalmazza az ún. vörös csontvelőt, ami a vörösvértestek képződéséért felelős. A csont funkciói tehát létfontosságúak, és itt nem csupán a mechanikai támasztó szerepéről van szó.
TUDTAD?
A csontok tárolják a szervezet kalcium-tartalmának a 99 %-át, és bennük raktározódik az összes foszfor-tartalom 85 %-a. Ezeknek az ásványi anyagoknak szerepe van abban, hogy a szervezet víztereiben, így a vérben is biztosított legyen az egészséges, fiziológiás pH.

fitt info 2020 004 cimlap


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 04. számában vagy novembertőll keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!