Az ízületi problémák a fiatalokat is érinthetik!

izületifájdalomSportsérülés? Rossz mozdulat? Izomláz? Aki sokat mozog, az hozzászokik, hogy bizony néha itt-ott fáj. De vajon miért fájhatnak az ízületek, ha még messze vagy a nagymamakortól?

Nem árt tudni, hogy az ízületi fájdalmakat nem csak idős emberek tapasztalják meg. Éppen ezért azon sem kell meglepődni, hogy ha ilyesmit tapasztalsz, sok ismerősöd vallja majd be, hogy neki sem idegen az érzés. A fájdalom bármelyik ízületben jelentkezhet, vagy akár több helyen is egyszerre, és nem ritkán más tünet is társul mellé, például duzzadtság, érzékenység, a környéki területek fájdalma, kivörösödés és érintésre meleg érzet. Elég, ha túlzásba viszed az edzést, a gépelést a klaviatúrán vagy más hasonló tevékenységeket, és a fájdalom máris figyelmeztet, hogy figyelj jobban oda. 

Ha a kellemetlenség oka ilyen egyértelmű, akkor általában nincs ok az aggodalomra, bár nem árt egy orvossal konzultálni. De ha nem történt semmi olyasmi, ami indokolná a dolgot, akkor vajon miért a fájdalom? Ha ez a helyzet, akkor azt sem árt megfigyelni, milyen egyéb tünet társul hozzá. Vannak ugyanis olyan esetek, amikor az ízületi fájdalom arra hívja fel a figyelmet, hogy valami komolyabb gond van. Lássuk, mik lehetnek az indokok – az esetek gyakorisága szerint.

Egyszerűen idősebb lettél

Az ízületek lényegében egész életedben gondoskodnak a mozgékonyságodról, a teherviselésről, és ez különösen azoknak a területeknek lesz nehéz egy idő után, amelyek valóban a súlyodat viszik. Nem is meglepő, hogy a leggyakoribb fájós pontok a térd és a csípő. A korral az ízületek kenéséről gondoskodó zselészerű anyag is elhasználódik. Akár azt is mondhatjuk, hogy aki elég szerencsés ahhoz, hogy hosszú életet éljen, szinte biztosan kimeríti a tartalékokat, és egy idő után fájdalmakkal szembesül majd. A térd és csípő mellett a vállízület is elfáradhat, különösen azoké, akik ismétlődő mozgásokhoz használják, és sokat emelnek. A korral járó elhasználódás természetesen előbb következik be nagy és egyoldalú terhelés hatására. Ez lehet túlsúly, sok, megterhelő edzés. Szintén ok lehet a fájdalomra, ha valami miatt a mozgásminták megváltoznak, és a test természetes egyensúlya kibillen, így extra vagy aszimmetrikus terhelést ró az ízületre. Ennek oka sok minden lehet a gerincferdüléstől a rossz tartáson át a bokasüllyedésig, de a magassarkú cipőd is tehet róla!

fitt.tipp: biztosan nem ártasz vele, ha időközönként egy-egy kúrányi porcépítő táplálékkiegészítővel, kollagénnel agy hyaluronsavval támogatod az ízületeid egészségét!

fitt info 2021 003 cimlap
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2021. 03. számában vagy augusztustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!