Nyomtatás

Diéta – fázisokra bontva!

14 napos1x, 2x, 3x, 4x17

17 nap – egyszer, kétszer, háromszor, négyszer: ugye így elviselhetőbb a fogyókúra? Az új kaliforniai őrület egy olyan program, amely fázisonként szabadít meg a felesleges kilóktól, és megmutatja, milyen is egy új életmód, ahol ezek vissza sem jönnek!

A diétát Mike Moreno orvos alkotta, aki szerint az első 17 nap alatt az átalakított menük segítségével akár 4–5 kilogrammot is veszíthetsz a testtömegedből.

 

A diéta alapjai

A 17 napos diéta négy, 17 napos ciklusból álló életmódrendszer, mely a szénhidrátok bevitelének megváltoztatásán alapul. Az eredmény egyes részeiben kifejezetten szénhidrátszegény az étrend, azonban máskor bátran élvezheted a nagyobb szénhidráttartalmú fogásokat is. Dr. Moreno szerint a diéta gyorsítja az anyagcserét és növeli a fogyás ütemét, ezáltal csökken a hosszú fogyókúráknál tapasztalt frusztráltság és depresszió.
TUDTAD?
Néhány tápanyag (pl. a fehérjék) vagy egy kifejezetten erre a célra összeállított étrend képes rövid időre fokozni az anyagcserét, hosszú távon azonban csak testmozgással fokozhatod az energiafelhasználásod mértékét.

FITT.TIPP
Ne a tükör előtt állva döntsd el, hogy szükséged van-e még fogyásra! Tápláltsági állapotod megítéléséhez szükség esetén kérd ki szakember véleményét, hogy elkerülhesd a felesleges diétázást.

A diéta ciklusai
Þ Gyorsító szakasz
Ebben a szakaszban jelentősen csökkentened kell az étrended szénhidráttartalmát a zsírégetés, a méregtelenítés és a fogyási ütem fokozása érdekében.
Ez a szakasz maximum 1200 kcal energiatartalmú étrendet enged meg, a kis keményítőtartalmú zöldségek és a sovány állati fehérjék korlátozása nélkül. Míg az előző kettő csoportból korlátlanul fogyaszthatsz, addig savanykás gyümölcsből és sovány joghurtból napi két adagot ehetsz. Használhatsz még az ételkészítéshez kevés növényi olajat is. Ebben a szakaszban a fogyás főként a testben található vízből származik, éppen ezért 4–5 kg is könnyedén lemehet.

Þ Aktiváló szakasz
Az aktiváló szakasz nagyobb energiatartalmú, kb. 1500 kcal naponta, így a fogyás mértéke is kisebb lesz: 2–3 kg.
Az aktiváló szakasz étrendje hasonlít az első részben foglaltakhoz, azonban az olajok mennyiségét a lehető legkisebbre kell csökkenteni, valamint napi kétszer megengedett a nagy keményítőtartalmú zöldségek fogyasztása is. Ilyen a bab, a barna rizs, a kukorica, a bulgur, a burgonya stb.

Þ Elérési szakasz
A harmadik szakasz tulajdonképpen stabilizálja az étrendi szokásokat akár élethosszon keresztül, tulajdonképpen ez a szakasz az egészséges étkezési ajánlásoknak megfelelő étrend.
Ez a második lépcsőből indul ki, de több gyümölcsöt és zöldséget fogyaszthatsz, mint az előző szakaszokban. Megengedi a napi egy adag, nem tömény alkohol fogyasztását is. Itt már lényegesen kisebb a fogyás mértéke, hiszen tovább növelheted az elfogyasztott energiamennyiséget, ezáltal 1, maximum 2 kg fogyást ígér a 17 nap alatt.

Þ Megérkezési szakasz
Ha nem volt túl nagy a súlyfelesleged, akkor az előző három 17 napos ciklus alatt elérhetted a célodat, így tovább folytathatod a változatos, egészséges étrendet.
Amennyiben még szükséged van fogyásra, ehhez a szakaszhoz érve választanod kell az első három lépés közül, s onnan újrakezdened a programot.

FONTOS: Minden szakaszhoz hozzátartozik még a napi 2-3 csésze zöld tea elfogyasztása és a legalább 17 perces aktív testmozgás.

A dietetikus szemével
Ez a diéta egyáltalán nem javasolja az előre elkészített, finomított vagy cukrozott élelmiszerek fogyasztását, ami nemcsak fogyókúrában előnyös. A szakaszok közötti váltás valóban csökkentheti egy diéta unalmasságát, azonban egy kisebb energiatartalmú, testmozgással kiegészített változatos étrenddel ugyanez a hatás érhető el.

Szöveg: Vági Zsolt dietetikus, Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet