Fogyókúra-csapdák

dieta2Fel-le, sikertelenség, éhezés és elfogyó energia. Nem beszélve a szorongásról, a bűntudatról és a hangulatingadozásokról. Vajon miről beszélünk? Igen: a fogyókúrákról, ami a modern kor új életformájává lett. Pedig lehetne másképp is!

Miért is diétázik valaki? Az alapvetésnek nem annak kellene lennie, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, és végső soron egészségesebbek legyünk? Valami nagyon félrecsúszott a súlyunk menedzselését illetően, és ma már a legtöbben csak a kilókat számolják, ezzel egyértelműen kudarcra ítélve magukat: mert el sem érik a kitűzött célt, mert nem jó célt tűznek ki, vagy mert a kínkeservesen elért eredményt nem tudják elérni. A statisztikák megdöbbentőek: szinte mindenki, de legalábbis majdnem minden nő fogyókúrázott már valaha életében, a legtöbben többször is. A választott módszerek pedig sajnos a legtöbbször egyáltalán nem az egészséget szolgálják, és inkább a gyorsaságra, mint a megbízhatóságra törekszenek.
Régóta tudjuk – ha csak elméletben is – hogy a diétának inkább életmódváltásnak kellene lennie, így fenntarthatóvá, sikeressé és eredményessé válhatna. Mégis a tapasztalat azt mutatja, hogy ez inkább kivételes viselkedésnek számít. Így hát nem marad más, mint végignézni, ahogy divatos és egészségtelen módszerek váltják egymás, miközben az elhízás és a vele kapcsolatos betegségek mértéke és gyakorisága egyre emelkedik. Mintha már mindent kipróbáltunk volna: alacsony zsírtartalmat, alacsony szénhidráttartalmat, gluténmentest, mindenmentest, paleot és egyre csak kövérebbek és betegebbek lettünk. Éppen ezért talán már kimondhatjuk: a fogyókúra, ahogy eddig csináltuk, nem hatékony, nem egészséges, mégpedig azért, mert az egész alapvetés nem stimmel, az egész történet több ponton is megbukik!

fitt info magazin 2019 005 cimlap kicsi*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 05. számában vagy novembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!