Nyomtatás

Fogyókúra-csapdák

dieta2Fel-le, sikertelenség, éhezés és elfogyó energia. Nem beszélve a szorongásról, a bűntudatról és a hangulatingadozásokról. Vajon miről beszélünk? Igen: a fogyókúrákról, ami a modern kor új életformájává lett. Pedig lehetne másképp is!

Miért is diétázik valaki? Az alapvetésnek nem annak kellene lennie, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, és végső soron egészségesebbek legyünk? Valami nagyon félrecsúszott a súlyunk menedzselését illetően, és ma már a legtöbben csak a kilókat számolják, ezzel egyértelműen kudarcra ítélve magukat: mert el sem érik a kitűzött célt, mert nem jó célt tűznek ki, vagy mert a kínkeservesen elért eredményt nem tudják elérni. A statisztikák megdöbbentőek: szinte mindenki, de legalábbis majdnem minden nő fogyókúrázott már valaha életében, a legtöbben többször is. A választott módszerek pedig sajnos a legtöbbször egyáltalán nem az egészséget szolgálják, és inkább a gyorsaságra, mint a megbízhatóságra törekszenek.
Régóta tudjuk – ha csak elméletben is – hogy a diétának inkább életmódváltásnak kellene lennie, így fenntarthatóvá, sikeressé és eredményessé válhatna. Mégis a tapasztalat azt mutatja, hogy ez inkább kivételes viselkedésnek számít. Így hát nem marad más, mint végignézni, ahogy divatos és egészségtelen módszerek váltják egymás, miközben az elhízás és a vele kapcsolatos betegségek mértéke és gyakorisága egyre emelkedik. Mintha már mindent kipróbáltunk volna: alacsony zsírtartalmat, alacsony szénhidráttartalmat, gluténmentest, mindenmentest, paleot és egyre csak kövérebbek és betegebbek lettünk. Éppen ezért talán már kimondhatjuk: a fogyókúra, ahogy eddig csináltuk, nem hatékony, nem egészséges, mégpedig azért, mert az egész alapvetés nem stimmel, az egész történet több ponton is megbukik!

Akaraterő vagy tudás?
„Ma kell elkezdened!” „Ha most elkezded, akkor lehetsz csak sikeres!” „Sőt, már tegnap kellett volna!” Tele van az internet és az egész világ ezekkel az üzenetekkel. A legtöbb ember éppen így áll hozzá: belevág, ha készen áll rá, ha nem, hiszen azt gondoljuk, a fogyás, a diéta csak arról szól, van-e elég akaratereje valakinek. Pedig ez egyáltalán nem igaz!
Hogy miért? Azért, mert abban a világban, ahol éppen a rossz döntéseket a legkönnyebb meghozni és a rossz választás a legkönnyebb, komoly tudást, energiát és elszánást igényel úgy enni, hogy az karcsúnak és egészségesnek tartson meg. Tudás és megfelelő ismeretanyag kell hozzá, hogy megkülönböztessük a jó és a rossz megoldásokat és választásokat, további tudás, hogy megtanuljuk megtalálni a jó alapanyagokat, ezeket jó helyről beszerezzük és jól elkészítsük. Persze nem lehetetlen a feladat, sokkal nehezebb dolgokat is megtanultunk már, de nem segít, hogy a rengeteg, egymásnak ellentmondó információ olyan sok helyről érkezik, sokszor ellenőrizetlenül, és egyáltalán nem könnyű az igazat a hamistól, a helyeset a divatostól elkülöníteni. Éppen ezért lényeges, hogy időt és energiát szánjunk a tanulásra, és használjuk a megszerzett információkat. Jobb tehát nem az akaraterőre támaszkodni, hanem inkább megszerezni az egészséges táplálkozás alapinformációit, és így, ha az akaraterőnk feladná, a tudásunk átlendít a krízisen.

Rövidtávú megoldás egy állandó problémára?
A mérleg akár holnap mást mutathat, mint ma reggel, de a tendencia, hogy a finom ételek és az életet megkönnyítő megoldások világában hízni kezdünk, hosszútávú. Éppen ezért alapvető hiba, ha erre a gondra rövidtávú megoldást próbálunk találni. A súlyunk kordában tartásának és az egészség megőrzésének egyetlen hosszútávú módja, ha valóban hosszútávú életmódváltozásokat vezetünk be. Ha bármelyik villámdiéta valódi megoldást kínálna, már biztosan tudnánk róla – az pedig biztosan nem megoldás, ha úgy tartjuk hosszú távon egy súlycsoportban magunkat, ha jojózunk a kilókkal!

dieta1Az egység hiányában van az erő hiánya
Nem ritka, hogy egyes családokban, párokban valaki végre tenni kezd az egészségéért és a pluszkilók ellen, de egyedül van a törekvésével. Így egyrészt nem kapja meg a megfelelő támogatást és sokkal nehezebb dolga lesz. Másrészt a környezetében élőknek sem segít a megfelelő döntést meghozni és a megfelelő információkat megszerezni. Amikor a szülők a saját súlyukért tesznek, de elnézik, hogy gyerekeik ne egészséges táplálékon nőjenek fel, azzal egy következő generációnak jelölik ki a küzdés útját. Ha az egész család egyszerre vág bele a változásba, sokkal könnyebb és jobb lesz mindenkinek.

A célsúly nem díj
Valójában miért is találunk ki magunknak egy kitűzött súlyt és ragaszkodunk ehhez? Tényleg az a fontos, hogy hatvan alá mész, vagy az, hogy jól nézel ki, jól érzed magad, csúcsformában vagy és az egészséged is rendben van? Éppen ezért is nagy hiba úgy kezdeni a diétát, hogy egy célsúlyra hajtunk, mert a díj nem ez, hanem egy jobb élet. Azt pedig pont nem érjük el, ha a kiválasztott diétánk miatt rosszul érezzük magunkat, ha árt nekünk, ha olyan megszorító, hogy az evés minden örömétől megfoszt. Tényleg az a lényeg, hogy még a nyaralást vagy egy családi vacsorát se élvezhessünk? Ha ezt érzed, akkor a kitartásod sem fog sokáig tartani. Éppen ezért érdemes egy valóban élvezhető életstílust kialakítani, ami olyan étkezésekkel jár, amelyek örömet is okoznak, és még egészségesek is.

A belső erő a kívánságok helyett
A diétázás általában azzal jár, hogy mást választunk, mint amit egyébként ennénk. Az azt jelenti, hogy állandóan ott lebeg felettünk a kísértés és a visszaesés esélye, vagyis folyamatosan nagyon sok energiát használunk fel arra, hogy az akaraterőnkkel a jó úton tartsuk magunkat. A hosszútávú változáshoz az kell, hogy akár az életterünkön, időbeosztásunkon is változtassunk, így a jó választásokra tehetünk a rosszak helyett. Mivel a tudatosan hozott döntések mindig is alárendelődnek az ösztönös kívánságainknak, a diéta is kudarcra ítél minket.

De akkor mi működik?
Az élelmiszeripar folyamatosan bombáz bennünket a cukros, akár függést kialakító adalékanyagokkal készült élelmiszerekkel, már a babáknak szánt ételek is túlédesítettek. E mellett a különféle fogyókúrák sora zúdul ránk. Hogy lehet elmenekülni ezek elől? Kénytelenek vagyunk saját étkezési kultúrát kialakítani, aminek alapelvei a teljes értékű, igazi, nem túl sok étel fogyasztása, és a rendszeres fizikai aktivitás beemelése az életünkbe, nem beszélve a szervezetünk reakcióinak, működésének ismeretéről. A változások szóljanak hosszú távra, és tanuljuk meg, mi jó nekünk, nem az állandóan változó trendeket és az influenszerek kénye-kedvét követve. Ne diétázz – éld meg az új életmódot! Szeresd azokat az ételeket, amelyek szeretnek téged, és ne a gyors fogyás legyen a célod, hanem a hosszútávra szóló egészség.