Ketogén: a zsír-bontó üzemmód

keto3leadZsírbontás? Jól hangzik, ugye? Felejtsd el a csirke-rizs-zöldség kombót, és gondolj a ketogén diétára! Szakértőnk kipróbálta, és minden titkot megoszt!

A „ketogén” variánsok
Háromféle változatban ismert a ketogén diéta, és ebből kettő, kifejezetten diéta, a harmadik inkább egy életmód. Egy dolog köti össze a három variánst: mindegyik a magas zsírbevitelen és az igencsak alacsony szénhidrát bevitelen alapszik, közepes, vagy mondhatni fiziológiás fehérje bevitellel.

Gyógyító ketogén
Legszélsőségesebb változatait a táplálásterápia használja, méghozzá a gyógyszerrel nehezen kezelhető epilepsziásoknál és a daganatterápiában.
Az epilepsziásoknál azt figyelték meg – már Hippocrates is – hogy a böjtök növelik a rohammentes időszakokat, ezért kellett egy olyan diéta, amiben a kalória nem csökkentett, de hosszabbak az úgynevezett metabolikus szünetek – vagyis azon időszakok, amikor nem eszünk. Így jött létre a magasabb zsírtartalmú étrend. Ennek terápiás hatása mégsem a böjtöknek köszönhető, hanem hogy a ketontestek felszaporodásával az agyvízben az egyik görcskésséget csökkentő ingerületátvivő anyag mennyisége megnő. A terápia főleg gyerekeknél nagyon sikeres.
A daganatos betegeknél a kulcs a deutérium, az a hidrogén atom, melynek magjában van egy proton és egy neutron is (a „normális” hidrogénben csak egy proton van). A tápanyagok elégetésekor keletkezik 2-3 dl anyagcserevíz, és ebben a vízben (H2O) előfordulhat deutérium. Ez a deutérium, molekula szinten támogatja a sejtosztódást, a rákos sejtekét is. Tudományosan bizonyított, hogy a szénhidrátok égetésekor több deutérium keletkezik, mint a zsírok égetésekor (2/3:1/3 az arány). Így a rákos sejtek növekedése is lassul, ha kevesebb szénhidrátot viszünk be.

Egy életmód, ami megelőzésre is jó
A harmadik verziót én életmódnak nevezem, de akár hívhatnánk prevenciónak is. Az én családomban az elhunyt vérrokonaim 99%a daganatos betegségben halt meg, azt gondolom, hogy az én életemben magas a rákbetegség kialakulásának kockázata. Édesanyám és a nagymamám is kettes típusú cukorbeteg, így a cukorbetegségre való hajlamom is számottevő. Ez máris két ok arra, hogy a szénhidrát bevitelem minimalizáljam. Számomra a ketogén életmód nagy áttörés volt.
A változatok közötti alapvető különbség a bevitt zsírmennyiség. 

fitt info magazin 2019 006 cimlapA cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 06. számában vagy februártól keress rá a www.fitt.info oldalon.
A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!