Nyomtatás

Böjt és edzés? Miért ne!

bojtSzakaszos böjtölés és edzés? A kettő egyáltalán nem zárja ki egymást! Ha neked ez a fogyási módszer működik, attól még nem kell lemondanod az izmaidról vagy a sportsikereidről – csak csináld okosan!

Manapság sokan próbálkoznak azzal, hogy szakaszosan böjtölnek (ami persze nem való mindenkinek!). Viszont általában ők sem akarják feladni az edzéseiket. Fejtörést okoz viszont, hogy a megfelelő teljesítmény érdekében táplálni kell a testet, viszont, ha éppen böjtölsz, akkor nem ehetsz, tehát nem táplálod. Meg kell találni tehát a megfelelő megközelítést, ami lehetővé teszi, hogy a két dolog egyszerre is menjen.

Mi is a szakaszos böjtölés lényege?
Alapvetően az, hogy az étkezéseket idő szerint alakítjuk, vagy a nap bizonyos óráihoz, vagy a hét bizonyos napjaihoz kötjük, a többi időben pedig böjtölünk. Ahhoz, hogy a zsírvesztés a lehető legnagyobb legyen, az izomépítés mégis lehetséges maradjon, az edzéseket is éppen a táplálkozás-böjtölés ciklusaihoz kell igazítanod.

Hogyan eddz, amikor böjtölsz?
Ne próbálj izmot építeni, amikor nem eszel, mindegy, milyen rendszerben böjtölsz. Lehet ez 5/2, vagyis 5 nap evés, 2 nap böjt, vagy 16/8, vagyis 16 óra böjt, 8 óra evés, mindkét verziótól lehetséges fogyni. Ennek oka persze főként az, hogy sokkal nehezebb többet enni az ajánlott kalóriamennyiségnél, amikor például csak nyolc órád van, hogy bevidd, mintha 16 óra alatt oszlanak el az étkezéseid. Mások szerint a böjtös időszakok a hormonrendszered segítségét is bevetik a fogyás és a zsírtartalékok felhasználása érdekében.
Viszont, ha az a célod, hogy a lehető legtöbb izmot építsd, a böjtölés nem túl jó ötlet. Lényegében csak az képes bármennyi izmot is építeni a böjt ideje alatt, aki annyira kezdő, hogy a lehető legkevesebbről indul. A böjt ideje szóljon a fogyásról!

fim cimlap 2020 002


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 02. számában vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!