Édes élet vagy egészség?

cukor3Az elmúlt évek arról szóltak, hogy a cukor az ellenségünk, fogyasztását a lehető legnagyobb mértékben vissza kell fognunk. Az édes ízek azonban mégis jólesnek, és sokan bizony komoly csatát vívnak az egészség és a kényeztetés között. De akkor mitől legyen mégis édes az élet?

Számtalan édesítőszer létezik, vannak természetes és mesterséges változatok. A számukkal talán csak a tévhitek száma vetekszik, és a kutatásoké, amelyek folyamatosan folynak, és vagy megerősítik valamelyik biztonságos voltát, vagy éppen elvetik – sőt, az sem ritka, hogy az egyes kutatások egymásnak ellentmondó eredményeket hoznak. Éppen ezért talán a leginkább a józan paraszti észre érdemes hallgatni, és a saját szervezetünk jelzéseire. Ne dőljünk be a divatirányzatoknak, mert lehet, hogy amit ma mindenki jónak tart, az holnapra már tiltott szer lesz. A legjobb megoldás egész biztosan az, ha igyekszünk visszafogni az édes íz iránti vágyunkat. Bár ez nem mindig könnyű, de a legtöbb ember azt tapasztalja, hogy ha néhány napra le tudott mondani a mindennapi nassolásról, akkor mintha megszabadulna az édességek iránti erős vágyától.

Ha már cukor: fehér vagy barna?
Régóta tartja magát a tévhit, miszerint a barnacukor egészségesebb, mint a fehér. Ez azonban nem igaz! Itt nem gabonáról van szó, amelynek teljes kiőrlésű, barna változata sokkal több tápanyagot és rostot tartalmaz. A cukor az cukor, akár nád-, akár répa, akár fehér, akár barna! A különbség köztük inkább az, hogy a barnacukor kissé karamellásabb ízű a melasztartalom miatt.
Ha valami miatt kerülnéd a mesterséges édesítőszereket, akkor jó, ha azt is tudod, hogy azokat sokszor a cukrot is tartalmazó termékekbe is beleteszik, mivel a két édes anyag sokszorosára erősíti egymás hatását, tehát így összességében kevesebb kell belőlük. Mindig olvasd el az összetevők listáját!

fitt info magazin 2019 005 cimlap kicsi*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 05. számában vagy novembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!