Nyomtatás

Mosolytanoda

Már óvodában megtanultuk, a legtöbben mégsem csinálják jól: a fogápolás nem is olyan egyszerű feladat, pedig nélküle nincs sugárzó, hódító mosoly, sem egészséges emésztés!

Mit használj és hogyan? Mi megmutatjuk!

 


 

 

 

1. lépés: a megfelelő fogkefe kiválasztása
Kézi vagy elektromos? Mindkettő megfelelő lehet, ha helyesen használod őket. Néhányan esküsznek az elektromos kefékre, de ez valószínűleg csak az újdonság ereje miatt van, a mai technika uralta világunkban ez megfelelőbbnek tűnhet. Ha az ökológiai lábnyomod is fontos a számodra, válassz inkább kézi fogkefét, így nem kell elemeket használnod. A lényeg mindkét esetben, hogy 3-4 havonta cseréld le, naponta legalább 2-szer használd, és alkalmazz más, kiegészítő fogápolási temékeket is.
2. lépés: használd tökéletesen!
Sokan csak a rágófelületet sikálgatják és kifelejtik a szórásból a fogak külső és belső felületét, nem is beszélve a nyelvről, a szájpadlásról és a száj belső, oldalsó részéről.
Az ideális fogkefehasználat így néz ki: a fogkefe sörtéi zárjanak 45°-os szöget a fogakkal és az ínnyel, és az erős sikálás helyett inkább csak vibráltasd, apró, körkörös mozdulatokkal. Minden fog összes felületén 2-3 másodpercig tartson ez a kezelés. A hátsó fogak rendes megtisztításához zárd be a szád, így több helye lesz a fogkefédnek.
3. lépés: tiszta nyelvet!
A nyelv megtisztítása is hozzátartozik a fogmosáshoz! Ehhez használhatod a fogkeféd: ma már kapható olyan is, aminek ez egyik oldala speciálisan erre használható vagy egy speciális nyelvtisztító vakaró eszközt. Ez azért fontos, mert a nyelvbimbók között megtapadhat bármilyen ételmaradék, és ezek bomlása a baktériumok elszaporodásához vezet. A fogromlás mellett más kellemetlen tünetek okozói is ezek: pl. kellemetlen szájíz, kellemetlen szájszag vagy lepedék a nyelven.
4. lépés: használj fogselymet!
Ahol a fogkeféddel nem tudod elérni a tisztítandó felületeket, például a fogak között, használj fogselymet. Bármilyen viaszos felületű fogselyem megfelel, ha nincsenek rések a fogaid között. Ha nagyobb rések vannak, akkor inkább a fogak közötti tisztitásra alkalmas kis eszközt használj, ilyet minden drogériában vagy gyógyszertárban kapsz. Amennyiben hidad van, szintén használhatod ezt az eszközt, esetleg speciális fogselymet a híd alatti szennyeződések könnyebb eltávolítására.
5. lépés: öblögess!
Ha már elvégezted a tisztítást a fogkefével és a fogselymet is használtad, öblögess antibakteriális szájöblítővel. Ha van valamilyen speciális problémád, a fogorvosod felírhat ennek megfelelő szájöblítőt is, egyéb esetben nagy választékot találsz a drogériákban.
6. lépés: rendszeresen látogasd a fogorvosod
A rendszeres ellenőrzés segíthet megakadályozni a komolyabb fogászati beavatkozásokat: nemcsak a pénztárcádat kíméli, hanem rengeteg kellemetlenségtől is megszabadulhatsz kis energia és idő ráfordításával. Megakadályozható a kor előrehaladtával egyre jellemzőbb fogvesztés, de legalábbis kitolható ennek az ideje vagy nem kell drága és fájdalmas beavatkozásokon átesned.

Amennyiben fluorid utánpótlásra lenne szükséged a rendszeres ellenőrzések alkalmával a fogorvosod ebben is tud segíteni.

Fontos az életmód
● Cukor nélkül
A cukros ételek (az ételek az édességeken kívül is tartalmaznak hozzáadott cukrot) nagy mértékben hozzájárulnak a fogak egészségtelen állapotához. Ezeket lehetőleg kerüld, vagy ha mégis ilyesmit ettél és nincs lehetőséged az azonnali fogmosásra, legalább tiszta vízzel öblítsd ki a szád alaposan.
TIPP: Ez akkor is érvényes, ha éppen szuperegészségesnek tartott gyümölcsöt ettél vagy gyümölcslevet ittál, a bennük levő cukor és gyümölcssavak is fogkárosodáshoz vezethetnek.
● Rágózz
Étkezés után jó megoldás a cukrot nem tartalmazó rágógumi rágása legalább 20 percig, ami nemcsak mechanikailag tisztít, hanem a nyálképződés fokozásával is segít semlegesíteni a keletkező savakat. Ez persze nem helyettesíti a megfelelő száj- és fogápolást!
● Tedd le a cigarettát
A dohányzás jelenti talán a legnagyobb veszélyt a fogíny és a száj egészségére, arról nem is beszélve, hogy amikor egy dohányzó ember esik át bármilyen fogászati vagy szájsebészeti beavatkozáson, sokkal nehezebben és lassabban gyógyul, mint nem dohányzó társai. Hozzátesszük, a dohányzás emeli a szájban kialakuló rákos megbetegedések kockázatát is, a többi, a szervezetre gyakorolt rossz hatásról nem is beszélve. És ha nem is betegszel meg, a fogaid egészen biztosan sárgák lesznek a nikotintól és rossz szagú lesz a leheleted is.

Szöveg: Dudás Judit