Ezekre a dolgokra biztosan nem hat a citromos víz! De akkor mire jó?

beautiful 2917152 1920Régóta tartja magát az az elmélet, hogy ha reggel, éhgyomorra megiszunk egy nagy pohár citromos vizet, az segít fogyni és több betegség ellen is megvéd. Lássuk, mi az igazság!

A citromos víz – főleg nagy melegben – felfrissít, jól esik a savanykás íze, ha pedig egy-két levél mentát is beledobunk, még jobb a hatás. De, hogy milyen hatással van az egészségünkre, az már más kérdés. Nem is olyan régen, még ezeket a hatásokat tulajdonították neki.

Elegendő C-vitaminhoz juttatja a szervezetet – NEM

Hivatalosan 60 mg a napi ajánlott C-vitamin bevitel, más kérdés, hogy az emberek többsége inkább 1000-1500 mg-ot visz be naponta, ami nem árt, hiszen vízben oldódó vitamin lévén a vizelettel távozik a felesleg. Egy szelet citrom viszont nagyjából csak 1 mg C-vitamint tartalmaz, ami – lássuk be – elég karcsú mennyiség. Szóval nem ettől leszünk tele C-vitaminnal, hacsak nem iszunk meg belőle legalább 10 liternyit.

Segít fogyni – NEM

A testsúly csökkentéséhez sok rost fogyasztása, és annyi testmozgás kell, amennyivel kalória deficitet érünk el. A citrom ugyan tartalmaz rostokat, de csak akkor élvezhetjük ennek hatásait, ha a szeletet úgy, ahogy van, megesszük. Kifacsarva, az a néhány, úszkáló rostocska semmilyen hatással sincs az anyagcserénkre.

Megelőz betegségeket – NEM

Bármennyire is szeretnénk, a tudomány mai állása szerint a citromos víz nem előz meg semmilyen betegséget sem. Sem a rákot, sem az ízületi gyulladást. Maximum a fejfájást enyhíti, ha azért tör ránk, mert keveset ittunk aznap.

Méregtelenít – NEM

A szervezet méregtelenítése a máj és a vesék feladata. Alapvetően szinte mindegy, mit eszünk vagy iszunk méregtelenítés címén, a szerveink működését ez nem befolyásolja. Sőt, a beleink sem lesznek tisztábbak tőle, ha ez a célunk, inkább reggelente fogyasszunk egy kiskanál darált szezámmagot.

Feszesíti a bőrt – NEM

Bár vannak, akik szeretnék azt hinni, hogy ha sok citromos vizet isznak, szebbé és feszesebbé válik a bőrük. Nos, ez féligazság, mivel inkább a megfelelő mértékű folyadékbevitel, a belső hidratálás az, ami javítja a bőrképet.

Jó, de ha ennyi mindenre NEM jó a citromos víz, akkor mire van hatással?

Refluxot okozhat - IGEN

A refluxra hajlamos, túl sok gyomorsavval rendelkező embereknél elősegítheti a betegség kialakulását, amelynek során a savas közeg eléri a nyelőcső végét és marni kezdi azt.

Tönkreteheti a fogakat – IGEN

A savas közeg az érzékeny fogak számára olyan, mintha kalapáccsal ütnék, de a jó fogak esetében is felpuhítja a zománcréteget, ami így igencsak sérülékennyé válik. Ha megsérül, szabad utat ad a fogszuvasodást okozó baktériumok számára. Éppen ezért nem szabad azonnal fogat mosni gyümölcsfogyasztás után, de érdemes többször átöblíteni tiszta vízzel a szájüreget.

Szóval, akkor mire JÓ a citromos víz?

Finom és üdítő. Nagyjából ennyi igaz róla.