tukorlEgy új pszichológiai terápia olyan egyszerű eszközzel segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, mint egy tükör. De mégis, miért lehet jó, ha szembenézünk magunkkal, és hogyan tehetjük könnyebben?

Te is meg tudod csinálni!
Valószínűleg a leggyakrabban elhangzó kívánságaink egyike az, hogy bárcsak karcsúbbak lennénk. Szinte ugyanilyen erős az a vágyunk is, hogy eltűnjön végre combunkról a narancsbőr.

A testednek megvan az a képessége, hogy hízásra kényszerítsen, pontosan úgy, ahogy lélegzetvételre kényszerít. A testben beépített genetikai túlélő program úgy működik, hogy ha bármilyen oknál fogva úgy érzi, az életben maradás érdekében erre van szüksége, kényszerít, hogy meghízz és meg is tartsd ezt a súlyt. Ezt nevezzük ZSÍR-programnak, amely arra szolgál, hogy zsírtárolásra használja a tested.

Fogyni egyszerű, csak tudni kell a módját. Tényleg így lenne?
Az elképzelés, miszerint fogyni kínszenvedés, megmosolyogtató. Hisz végső soron akkor sem kell szenvednünk, amikor a testünket mesterségesen hizlaljuk. Ha tehát hízni könnyű, akkor fogyni vagy olyasmit tenni, aminek már előre örülünk, lényegesen egyszerűbb, könnyebb. Nem hiszed? Látod, ez máris egy szilárd és mélyen gyökerező meggyőződés. És amint látni fogod, minden csakis a meggyőződés szerint történik.

Pörgesd fel magad!
Próbáltál valaha is fogyni? Ha igen, ha nem, biztosan te is hallottál már az anyagcseréről, amelynek a gyorsításáról diétázók legendákat mesélnek – amelyek néha épp olyan távol állnak a valóságtól, mint Makó attól a bizonyos Jeruzsálemtől. Pedig az anyagcsere valóban felpörgethető! Gyere, pörögj te is velünk!

zsirAz elmúlt évtizedekben egymást váltották az elméletek, amelyek egyik vagy másik tápanyagcsoportot egyedüli mumusnak kiáltották ki az elhízásért való felelősségük tekintetében. A zsírok a listán igen előkelő helyet kaptak.
Öntsünk tiszta vizet a pohárba: a zsírokra igenis szükségünk van, még a saját zsírszöveteinkre is. Vajon elég van belőle vagy éppen túl sok? Mérd meg magad!

pszichofogyas_zenA tudatos étkezés és élet elsajátítása az egészség és lelki béke megtapasztalásának kulcstényezője. Ez az elképzelés hozta össze a zen buddhista mestert és a dietetikust, hogy újszerű képet adjanak a tudatosságról és az elhízás problémájáról.

pszichofogyas_neuro

Súlyos egyéniség vagy könnyű préda?

A neurolingvisztikai programozás nem régi módszer, de segítségével, ma már itthon is, szinte észrevétlenül érhetünk el sikereket. Az egyik legjobb példa erre a fogyás kérdése!

A testsúly változásának fizikai képlete nagyon egyszerű: amennyiben a szervezetünkbe nagyobb energiamennyiséget viszünk be, mint amennyit leadunk, akkor hízunk, fordított esetben fogyunk. Ez azonban nem elegendő a siker eléréséhez, különösen nem a tartós sikerhez, a jojóeffektus elkerüléséhez. Kell még valami, amit nevezhetünk pszichés állóképességnek, vagy akár figyelemnek is.

pszichofogyas

Azt mondják, minden kövér emberben lakik egy sovány, aki ki szeretne szabadulni – mégis, sokszor éppen magunk szabotáljuk fogyási kísérleteinket, akaratlanul, sőt, tudattalanul. Vajon miért ragaszkodunk plusz kilóinkhoz, és hogyan engedhetjük el őket? Összeállításunkban három módszerrel is segítünk:
• a pszichológia,
• a neurolingvisztikai programozás és
• a zen
is a fogyás pártjára áll.

zsirfeleslegGyermekkorunk népszerű játéka a jojó, felnőttként már nem is olyan jó mulatság. A le-fel szánkázó kilók bizony sokunkat érintő problémát jeleznek. Nézzük meg, mit tehetünk ellenük?

Magyarországon minden harmadik embernek vannak súlyproblémái, háromból ketten meg is próbálják ezt leadni, általában kevés sikerrel. A fogyókúrázóknak csak nagyon kis százaléka képes megtartani az álmodott testtömeget. A szakemberek is alátámasztják, hogy a vágyott testtömeget könnyebb elérni, mint megtartani.

Mi a titka?

1. oldal / 3