Mennyi zsír van a testedben?

zsirAz elmúlt évtizedekben egymást váltották az elméletek, amelyek egyik vagy másik tápanyagcsoportot egyedüli mumusnak kiáltották ki az elhízásért való felelősségük tekintetében. A zsírok a listán igen előkelő helyet kaptak.
Öntsünk tiszta vizet a pohárba: a zsírokra igenis szükségünk van, még a saját zsírszöveteinkre is. Vajon elég van belőle vagy éppen túl sok? Mérd meg magad!

Egészséges esetben a zsírszövet a férfiak testtömegének 10–20%-át, a nők testtömegének kb. 20–30%-át teszi ki.

Az egészséghez zsír is kell!
A zsírszövetnek fontos szerepe van a szervezetben:
• az energiaraktározás,
• a szervezet védelme fizikai hatásokkal (hideggel, mechanikai behatásokkal) szemben, valamint
• egyes szervek kipárnázása például a vesék és a szem körül.
• A zsírszövetben vitaminok és ásványi anyagok tárolódnak,
• a zsírsejteknek fontos szerepe van a hormonháztartás egyensúlyának kialakításában is, különösen az ösztrogéntermelésben.

A bőr alatti zsírszövet a test mechanikai védelmében vesz részt. A tenyér és a talp bőre alatt a zsírszövet teszi lehetővé a tárgyak biztos megragadását, illetve a talajon való támaszkodást. A szemüregben lévő zsír úgy képes rögzíteni a szemgolyót, hogy közben nem korlátozza annak mozgását. A vese zsíros tokja a vesét rögzíti, ez hosszas éhezésnél annyira eltűnhet, hogy a vesék helyzete megváltozik, ezt a visszafordíthatatlan állapotot nevezik vándorvesének. A szívet körülvevő zsír a szív mozgását könnyíti meg.
HOGYAN KELETKEZIK? A zsírsejtekben tárolt zsírcseppek a bőséges, szénhidrátdús táplálkozás során glükózból keletkeznek, melyet az inzulin hatására a zsírsejtek közvetlenül vesznek fel, s bennük alakul át zsírrá. Táplálkozás nélkül egy egészséges felnőtt ember több hétig életben maradhat, ez a szervezet zsírraktárainak köszönhető.

Fogyás.tipp
Tévhit az, hogy az elfogyasztott zsír közvetlenül a zsírsejteket „gazdagítja”. A zsírsejtek nem tudják felvenni közvetlenül ezt a tápanyagfajtát, annak építőelemeire kell bomlania a felvétel előtt és a sejten belül képződik belőle újra zsír. Emiatt nincs különbség abban, hogy zsírból vagy cukorból fogyasztunk többet a kelleténél.
Ha fogyni szeretnél, kerüld a cukros ételeket, ezek az inzulin hatása miatt nagyon hamar a zsírszövetbe jutnak!

Mennyi az egészséges?
Egészséges esetben a zsírszövet a férfiak testtömegének 10–20%-át, a nők testtömegének kb. 20–30%-át képezi. A bőr alatti zsírszövet férfiaknál elsősorban a hasfalon, nőknél a vállon, az emlőkön, a fenéken és a combokon halmozódik fel. A testüregekben is jelentős mennyiségű zsírszövet található.
• TUDTAD?
Zsírokban az A-, a D-, az E- és a K-vitamin oldódik, a zsírban szegény táplálkozás, a zsírraktárak elvesztése esetén ezek hiánya alakulhat ki, ami súlyos betegségeket okozhat.

Hormonok és elhízás
A zsírraktárak teltségéről a leptin nevű hormon ad jelzést az agynak. A vér magas leptinszintje jóllakottságérzést vált ki, csökken a táplálékfelvétel, de fokozódik az energiafelhasználás, az anyagcsere. Ha csökkennek a zsírraktárak, a leptinszint is csökken, ezáltal fokozódik az éhség és csökken az energiafelhasználás.
Az elhízásban szerepe lehet a leptinrezisztenciának, ilyenkor az agy nem érzékeli a leptin jelenlétét és az éhség a telített zsírraktárak mellett is megmarad.

Számold ki velünk!
A Földön ma már több mint 500 millió elhízott vagy túlsúlyos ember él. Ezért is nagyon fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy esetleg ebbe a nagy rizikójú csoportba tartozol-e, illetve hogy mivel kell számolnia annak, aki esetleg ide tartozik! Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az elhízás mennyi szövődményt hoz magával, melyek komoly, maradandó károsodást okozhatnak a szervezetben.

Az elhízás mértékét leggyakrabban a testtömegindexnek, vagy BMI-nek nevezett képlettel határozzák meg, ez azonban csak a testmagassághoz társuló testtömeget veszi alapul és figyelmen kívül hagyja a test szöveteinek arányát, ezért pontos meghatározásra nem alkalmas.
Vannak olyan módszerek, melyek meghatározzák ugyan a pontos testösszetételt, de viszonylag drágák vagy speciális eszközöket igényelnek.
• Ilyen pl. a test hidrosztatikus erejét kihasználó módszer, mely során egy speciális tartályban a vízbe merítenek és az elmerülés mélységéből kiszámolják a test zsírtartalmát, mivel a zsír könnyebb, az izom viszont nehezebb a víznél.
• Szintén bonyolult és szakembert igénylő módszer a bőrredők vastagságából számolni a test zsírtartalmát. Ennél a módszernél egy csipeszre hasonlító mérőeszközzel (kaliper) a test több pontján megmérik a bőrredő vastagságát.
• Több orvostechnikai eszközt is használnak a meghatározáshoz, ilyen például egy speciális röntgen, a DEXA, mellyel a csontsűrűséget is megállapítják, illetve erre a célra használható az MRI vagy a CT is, melyek azonban nagyon drágák.
• Viszonylag olcsó a már egyes fürdőszobai mérlegekbe is beépített elektromos ellenálláson alapuló mérés, ám ehhez is szükség van erre az eszközre.

ÚJDONSÁG!
Kutatók több ezer ember vizsgálatával kifejlesztettek egy képletet, mely néhány adattal a műszeres mérésekhez képest közel azonos pontosságú eredményt ad. A test adipozitás index (BAI) képlete a következő:

BAI = csípőkerület cm-ben / (testmagasság méterben)1,5 – 18

Például: a csípőkerületed 98 cm, a testmagasságod 1,78 m. A nem egész hatványra emelést szinte bármelyik okosabb számológéppel elvégezheted. A példa levezetve: 98 ÷ 1,78 1,5 − 18 = 98 ÷ 2,375 − 18 = 41,26 − 18 = 23,3 az eredmény. Tehát a képlet szerint a testzsírszázalékod 23,3%.

A BAI előnye, hogy csupán két könnyen mérhető paramétert vesz figyelembe, még a mérlegre sem kell állnod, mégis viszonylag pontos eredményt ad. Ahhoz azonban, hogy széles körben használják, még klinikai vizsgálatokra van szükség.
A számítással néhány perc alatt megtudhatod, hogy az egészséges tartományba esik-e a testzsírarányod, mely a nőknek 20–30% között, a férfiaknak 10–20% között van.

Szöveg: Dr. Lelovics Zsuzsanna táplálkozáskutató, szakmai igazgató, Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet