Legyen a barátod a tükör

tukorlEgy új pszichológiai terápia olyan egyszerű eszközzel segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, mint egy tükör. De mégis, miért lehet jó, ha szembenézünk magunkkal, és hogyan tehetjük könnyebben?

Vannak, akik a tükörbe nézve csak ráncokat, zsírpárnákat, hurkákat látnak. Bár az elmúlt években sok kísérlet történt, hogy javítsunk az emberek általánosan negatív testképén, ez még mindig nagyon nagy probléma, ráadásul már egészen fiatal kortól. A tökéletességet sugárzó világban, ahol mindent filtereken át látunk, nem csoda, ha gond a saját önértékelésünk. A negatív testkép a mellett, hogy nem jó érzés, olyan komoly betegségekkel is összekapcsolható, mint az evési zavarok.
A negatív testkép miatt alacsony lesz az önbizalom, nő a szorongás és a depresszió esélye és az abnormális étkezési szokások gyakorisága. Van azonban egy olyan terápia, ami sikeresen veheti fel a harcot ezekkel – éppen azt az eszközt hívva segítségül, ami eddig ellenség volt.

Hogyan segíthet éppen a tükör?

A tükörbe nézés terápia egy viselkedési terápia, amelyet olyanoknál használnak, akiknek testképzavaruk vagy komoly problémájuk van a megjelenésükkel és súlyukkal, esetleg étkezési zavarral diagnosztizálták őket.
Az alkalmak során megkérik a pácienst, viseljen minél többet mutató ruhát, és figyelje meg a testét a tükörben. Mivel kevés a ruha, általában ugyanolyan nemű tanácsadó kíséri a terápiát. Hogy milyen utasításokat kap a páciens, az a terápia jellegétől függ.

001 001 FIM 2019 03 covers RGBk
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 03. számában vagy júniustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!