Személyre szabott tavaszi pezsgés

A tavasz az év legpezsdítőbb időszaka. A Nap pályáján felfelé hág, s egyre magasabb ívben támogatja fényével a nyíló természetet és az emberi életet. Nem mindegy azonban, hogy miként próbáljuk felvenni a ritmust. Egyénenként, típusonként különböző módszerekre lehet szükség a roborálásra. Miként érkezik el a tavasz neked?

 


A legtöbben jóval fáradtabbak és enerváltabbak vagyunk ilyenkor, köszönhető ez a vitamintartalékok téli felélésének, és annak a gyors életmódnak, ami ilyenkor szinte ránk szakad. Sok programot szervezünk ezekben a hónapokban, igyekszünk belendíteni az életünk, de nem biztos, hogy van hozzá elég energiánk. Mint a rég nem használt, akadozó verdát, életünket is kicsit be kell lökni, olajozni ebben az időszakban. Lehet, hogy kicsit pöfög-köhög a test, vagy éppen le van merülve az akkumulátor, ám egy kis renoválással, helyes életmóddal mindenki hamar életre kel.
Ha ez sikerült, a már beindult szervezet is különböző módokon éli meg a tavaszt, belső jellegtől, a testben rejlő személyiségétől függően. Vannak, akik egészen nagy amplitúdóval, mások kisebb kilengésekkel élik meg a mindennapokat. A nagy felívelések mély völgyeket, így letargikus és fáradt időszakokat eredményeznek, de az élet magasszintű élvezetét és pezsgését is lehetővé teszik.

KOS (márc. 21–ápr. 20.): az impulzív szélsőséges
A Kos számára a tavaszi megújulás viszonylag gyors és egyszerű, hiszen ők ekkor ünneplik születésnapjukat, és a kikelet idején igazán elemükben vannak. Ugyanakkor a Kos hajlamos néha túlpörögni ezt az időszakot, túl nagy vehemenciával fog neki az évnek, és túlzott erőfeszítést tesz az eredmény érdekében. Sokszor a méregtelenítő kúrák ellenére is feszült, ideges vagy akár agresszív.
TAVASZ.TIPP: emiatt nagyon fontos számára, hogy mindennap vagy legalább minden másnap végezzen valamilyen izzasztó testmozgást, ami a stressz hormonokat inaktiválja, és mentesítse magát a feszültséget okozó méreganyagoktól - így a hústól, cukortól és az adalékanyagok nagy részétől, de legalább a tartósítószerektől. Túlpörgésének hatása lehet a gyulladásos hajlam is, ezt a fehérjék pár napos megvonásával és egy szolid diétával érheti el.

BIKA (ápr. 21–máj. 20.): a komótosan szenvedélyes
A Bika számára a tavasz elsősorban a szerelmi energiák beindulását jelenti, sokszor a hölgyek ilyenkor jobban vágynak a gyermekáldásra és többet kívánkoznak ki a természetbe. Ugyanakkor a Bika számára a beindulás néha nagyon nehéz, mert a teste a téllel elnehezül.
TAVASZ.TIPP: fontos, hogy szénhidrátszegény diétával és rendszeres testmozgással a felesleges kilóktól és az üres kalóriáktól is megszabadítsa magát. A fehér liszt, a cukor és a zsír az, amit a Bikának ebben az időszakban leginkább nélkülöznie kell. Ha csak 2-3 kg is leszalad róla, már energikusabb, fittebb lesz. Bátran egyen zöld növényeket, zöldségeket, puffasztott gabonaféléket és salátaféléket, ez segíti, hogy felvegye a ritmust.

IKREK (máj. 21–jún. 21.): a szétszakadó rohanós
Az Ikrek számára a tavaszi ritmus megtalálása szó szerint a fejben kezdődik el. Le kell zárnia előző éves teendőit, ide értve a fogadalmait, akár diétáit és sikertelenül végződött sporttevékenységeit is. Új célokat kell kitűznie, és ami még fontosabb, tudnia kell kettő vagy három vonzó dolog közül egyet választani. Egyféle sportágat, egyféle mozgásformát vagy diétát. Igaz ez ugyanakkor a munkára is.
TAVASZ.TIPP: ahhoz, hogy az Ikrek igazán belendüljön, mindennap szüksége lesz szellemi táplálékra, így olvasásra, illetve meditációra és az elme békességét adó tevékenységekre, pl. jógára is. Így rendezheti az elméjét, és kettő helyett egy irányba léphet. A mozgásformák közül olyat válasszon, amely keresztirányú mozgást tesz lehetővé, és a test összehangolását is segíti, pl. hastánc, úszás stb.

RÁK (jún. 22–júl. 22.): az érzelmes, mély szakadékokkal
A Rák számára a tavasz az érzelmi stresszek letételéről szól. Mivel a tüdő és a gyomor, illetve a bélrendszer is hozzátartozik, ezért ezen szervek megtisztítása is szükséges ahhoz, hogy a téli nehézkesség után fitt és energikus legyen. A Rákok igazán a nyár során tombolnak, ehhez viszont fel kell töltődniük a forró időszakig.
TAVASZ.TIPP: fontosak számára a légzésterápiák, valamint a máj, a hasnyálmirigy és epe tisztítása, az emésztőrendszer méregtelenítése. A tavasz számukra a lelki béke megtalálásáról is szól. Érdemes azokat az érzelmi kötöttségeket és kiégett baráti kapcsolatokat letenni, amelyek már nem járnak semmiféle örömmel és új irányokat kiszabni a szociális szférákban is. A vízi sportokkal a Rák jól jár!

OROSZLÁN (júl. 23–aug. 22.): a kényelmesen tervező
Az Oroszlánnak a vaskos tél után mindenképpen emésztését, gyomrát kell megtisztítania. Ez pedig a fűszeres és zsíros étrend kerülésében, illetve pl. méregtelenítő gyógynövénykúra formájában valósulhat meg. Az Oroszlánoknak a szívre és keringésre is érdemes figyelni. A tavaszt kezdjék egy kis sporttal, sétáljanak mindennap, vagy válasszák a kocogást. Fontos, hogy fokozatosan szoktassák magukat hozzá a lendületesebb életmódhoz, mert szervezetük nem bírja a túl gyors kezdést, az erős terhelést. A hasi öv feszesítése további segítség abban, hogy jobb, energikusabb legyen a közérzetük.
TAVASZ.TIPP: az Oroszlánnak az önbizalmával is van egy kis dolga… Olykor nagyon sok, máskor nagyon kevés jut belőle. Érdemes helyes énképet kialakítani, értékeit számba venni és őszintén, de kizárólag a pozitív eredményeire büszkévé válnia.

SZŰZ (aug. 23–szept. 21.): a fanatikus analitikus
A Szűz számára a tavaszi lendület lassan érkezik el. Többnyire akkor eszmél fel, hogy pergősebb ritmusra válthat, amikor már mindenki javában a nyári időszakot várja. Számára elcsípni a tavaszi ritmust több időt igényel, mert ehhez szükséges egy hosszabb távú, a bélrendszert teljességében kitakarító méregtelenítés. Emellett a Szűz analizáló típus is. Rendet kell tennie fejében, a lelkében és otthonában is. Mindent ízekre kell szednie és a helyére illesztenie.
TAVASZ.TIPP: a Szűz számára hasznos lehet az is, ha valamilyen önismereti terapeutához vagy pszichológushoz fordul. Önbizalma gyakran az átlag alatt van, az új kezdetekhez azonban szükséges egy kis öntudat, elszántság. Tréningezd magad szellemileg is, ismerd el saját sikereidet!

MÉRLEG (szept. 22–okt. 21.): a harmonikusan folyton kilengő
A Mérleg számára a tavaszi ritmust a folyadékokkal történő méregtelenítés, a veséken keresztüli kiürülés és megújulás jelenti. Próbálj úgy tekinteni magadra, mintha egy víztárló edény lennél, egy váza, amelyben le kell cserélni a folyadékot friss, tiszta vízre, így sejtszinten méregtelenítődhet szervezeted. A Mérleg számára emellett akkor indul be az élet, hogyha eléri belső lelki egyensúlyát. Ez lehet valamilyen meditációs és önismereti módszer eredménye, választhat sportágakat, jógát, vagy egyensúlyt fejlesztő sportokat, korcsolyázást, lovaglást, tornát.
TAVASZ.TIPP: a tavasz során a Mérlegnek a párkapcsolat különösen fontos témakörré válik, ilyenkor még inkább függ szerelmi helyzetétől. Ha magánélete zavaros, párjában bizonytalan, megtorpanhat és elveszti a kezdeti lendületet – próbáljon meg úgy szeretni, hogy nem függ a társától és annak hangulatától.

SKORPIÓ (okt. 22–nov. 21.): a fanatikus célember
A Skorpió viszonylag nehezen találja meg magát a tavaszi zsongásban, ugyanakkor kiélheti fanatizmusát, a tavasz segíti őt abban, hogy tervei felszálló ágba kerüljenek. Szívesen kitolja az estéket és éjszaka is dolgozik vagy szórakozik ebben a dinamikus időszakban. Számára nagy áttörést jelenthet, ha képes hajnalban, már a nappal felkelni, időben lepihenni és szervezetét mentesíti a fárasztó hatású méreganyagoktól. Fontos, hogy a májat, és emésztőrendszerét is megtisztítsa. Női ülőfürdőkkel a testtájának megfelelő területet roborálhatja.
TAVASZ.TIPP: mindenképpen meg kell azonban találni évről évre azokat a nagyobb célokat, terveket, amelyek igazán éltetik, a Skorpió ugyanis olyan magocska a földben, amely csak határozott céllal hajlandó kihajtani, tervek nélkül inkább befelé forduló marad.

NYILAS (nov. 22–dec. 20.): a túl nagyokat álmodó
A Nyilas számára a tavasz óriási lendülettel köszönt be. Tervez, számol, alakít, átrendez, utazásokat szervez és óriási álmokat sző. Lényeges, hogy sokat lehessen a természetben, túrázzon, kiránduljon, és hogy a tervei megvalósításához ne kösse le az összes szabadidejét, ne láncolja le életkedvét azzal, hogy túlvállalva magát nem marad lehetősége spontaneitásra, ösztönös lehetőségekre. Ízületeit gyógyteákkal pl. csalánnal érdemes karbantartania.
TAVASZ.TIPP: a tüzességét, problémáit a fehérjék és a fűszerek csökkentésével, minimalizálásával érheti el. Ne feledje azt sem, hogy számára a lelkiség és a hit jóval fontosabb, mint a többi jegynek. Ebből meríthet erőt.

BAK (dec.21–jan.20.): a higgadt tervező
A Bak számára a tavaszi ritmus elcsípéséhez a folyadékháztartást kell beállítani. Szükséges ez nemcsak méregtelenítéshez, hanem a csonthártya és az ízületek helyes folyadékellátásának eléréséhez is. A Bak szinte teljesen kiszárad a télen, noha jóval fókuszáltabb és letisztultabb ezekben a hónapokban. Érzi, hogy az év még csak most kezdődik el, és minden új irányra ideje és lehetősége van. Ugyanakkor érzelmi stabilitását is erősen meghatározza a megfelelő folyadékbevitel. Nemcsak tiszta ásványi vizekre, hanem olajok és tejtermékek fogyasztására is szüksége lehet, hogy azok bezsírozzák szervezetét. A Bakoknak gyakran segít, ha éhgyomorra egy kis kanál ghít, tisztított vajat fogyasztanak, ami a sejtekből is kivonja a mérgeket.
TAVASZ.TIPP: az ízületei miatt sétáljon sokat, és végezzen kíméletes tornát vagy ússzon. A só fogyasztását viszont ebben az időszakban csökkentenie kell!

VÍZÖNTŐ (jan. 21–febr. 20.): a függetlenül kötetlen
A Vízöntő elsősorban keringése bepörgetésével veheti fel a fonalat az évben. Bármilyen aktív sporttal, amelyet fokozatosan vezet be az életébe, pl. futás, túrázás, fallabdázás vagy egy kiadós kardióedzés, jó eredményt érhet el. Az is jelentős, hogy megfelelő legyen a szervezetében az oxigéncsere. Fogyasszon vasban gazdag élelmiszereket (pl. bab, cékla, mák) és fokozza az oxigénfelvételt a sporttal vagy légzőgyakorlatokkal.
TAVASZ.TIPP: a Vízöntő azonban igazán fókuszáltnak akkor érzi magát, ha szabad és könnyed lehet, ehhez pedig az kell, hogy ne vállaljon túl sok tennivalót az év elején. Ha már most a feladatok és felelősségi körök milliói lebegnek előtte, akkor enervált és kiégett lehet ebben a pezsgő kezdeti időszakban is.

HALAK (febr. 21–márc. 20.): az érzelmesen hullámzó
A Halak szintén igazán otthonosan mozog a tavaszi időszakban, hiszen ekkor született. A ritmust azonban nehezen veszi fel, a kikelet lágy romantikája után ugyanis gyakran leül az életkedve, túl sok lesz neki a pezsgés és a mozgás. Fontos, hogy tudatosabb legyen és érzelmei helyett az intelligenciája vezérelje ebben az időszakban. Ehhez mentális gyakorlatokra, rendezettségre, szigorú napirendre és pl. napi szintű aktív meditációs és koncentrációs gyakorlatokra lehet szükség. A Halakból ugyanis az impulzivitáshoz éppen az elhatározás hiányzik, hajlamos elveszni az érzelmi és túlvilági hangulatú részletekben.
TAVASZ.TIPP: Bátran fogyasszon több fűszert és nyers élelmiszert, valamint figyeljen az elegendő sóbevitelre is. Az is fontos, hogy bár fogyasszon folyadékot, azt ne vigye túlzásba, naponta 2-3 liter minőségi folyadék, víz bőven elegendő!