Mitől lehetsz boldogabb?

eletjav2lVajon hogyan élhetnénk úgy, hogy minél teljesebb legyen az időnk? Lehet, hogy érdemes úgy élni, mintha már nem lenne sok hátra? Ezekkel a technikákkal sokkal értékesebb, szeretettel és élettel telibb lesz minden napod!

1. feladat: Megbocsátok
Még a szűk családunk tagjaival és a barátainkkal szemben is gyakran hordozunk magunkban dühöt, megbánást és frusztrációt. Lehetnek ezek kis tüskék, amelyeket olyan mondatok, szavak hagytak bennünk, amiket a kimondójuk át sem gondolt. Az is előfordul, hogy szándékosan okozott sérelmek, indulatoktól fűtött véleménykülönbségek vagy tettek, amelyek hosszú távú következményekkel járnak. Az emberek többsége hajlamos sokáig ragaszkodni a sérelmeihez, akár a visszavágás lehetőségét keresni, és ki tudna ezért bárkit is hibáztatni?
A gond csak az, hogy a negatív érzések magunkban hordozása árt az egészségünknek. Azok, akik évek óta hordozzák magukban sérelmeiket, általában nagyobb eséllyel szenvednek szívbetegségektől, magas vérnyomástól vagy gyomorfekélytől, hátfájástól, fejfájástól és egyéb krónikus fájdalmaktól.
Előfordul természetesen, hogy a sérelem megbocsáthatatlannak tűnik. Ha valaha is ezt érezted, akkor talán rosszul érted a megbocsátás fogalmát. Az ugyanis nem azt jelenti, hogy el kellene felejteni, vagy kisebbnek látni a sérelmet. Nem is azt jelenti, hogy így jogot adsz a másiknak, hogy újra megtegye, amit éppen megbocsátottál. Nem ajándék ez, amit átnyújtasz az elkövetőnek, hanem egy saját magadnak adott meglepetés.
A valódi megbocsátással együtt jár, hogy megtörjük a fájdalmas múlthoz való kapcsolódásunkat. Szükség van hozzá arra, hogy fel- és elismerjük a saját szenvedésünket, és megtaláljuk a legjobb utat, amelyen magunk mögött hagyhatjuk azt. El kell fogadnunk, hogy bármennyire is szeretnénk, a múltat nem tudjuk megváltoztatni, csak a jövő felett lehet hatalmunk. Természetesen nem muszáj megbocsátanunk, és erre senki nem is tud kényszeríteni minket. De ha eljutunk arra a pontra, amikor képessé válunk rá, segíthet begyógyítani a sebeinket és boldogabb életet élni.

fitt info 2019 004 cimlap *A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 04. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!