Érezd jobban a világot!

erzekek1lHalld meg, szagold meg, ízleld és tapintsd, lásd meg! A világ rengeteg részletét nem vesszük észre, pedig általuk közelebb kerülhetünk önmagunkhoz és környezetünkhöz is. Legyél egységben magaddal és a világgal!

Ahogy mindennapjainkban rohanunk egyik teendőtől a másikig, gyakran még azt sem vesszük észre tudatosan, amit látunk, nem is beszélve a többi érzékünkről. Természetesen felfigyelünk rá, ha valami különlegesen finom, ahogy arra is, ha kellemetlen szagot érzünk. Az is valószínű, hogy mindenki szeret egy-egy finom tapintású bársonyanyagot végigsimítani vagy jó zenét hallgatni. Mégis, ezek az érzetek olyan sokszor észrevétlenek maradnak, pedig segítségükkel magunkkal és az egész világgal is szorosabb kapcsolatot építhetnénk.
Aki sokat kerékpározik vagy fut, és nem hallgat közben hangos zenét, az valószínűleg megtanulja másként hallgatni a körülötte lévő világ zajait. Egy városi utcán, az erdőben, egy zsúfolt futópályán haladva egészen másként halljuk a környezetünket, a mögöttünk közeledőt vagy más járműveket. Ez pedig sokszor éppen a veszélyektől véd meg.
Öt érzékünk, a hallás, ízlelés, szaglás, érintés és látás segítenek abban, hogy sokféle módon és élmény által tapasztaljuk meg a világot. Mégis csak akkor veszünk róluk tudomást, ha valamiért sérül a működésük – mert az évek során romlik a látás vagy a hallás, esetleg mi magunk teszünk kárt valamelyikükben. A dohányzás és a feldolgozott ételekben és cukorban gazdag étrend például az ízérzékelést rontja, a mesterséges illatanyagok a szaglást nyomják el, a képernyő előtt töltött túl sok idő a szemet ronthatja el, míg a túl hangosra állított fülhallgató akár maradandó halláskárosodást is okozhat.
Sajnos más, a modern életre jellemző szokásokkal is ronthatjuk érzékszerveink működését. Az állandó médiafogyasztás, a multitasking, vagyis amikor több dologgal egyszerre foglalkozunk, is gondokat okoz. Azzal ugyanis, hogy megosztjuk a figyelmünket, korlátozzuk azt a képességünket, hogy érzékeljük és élvezzük az érzékszervek által adott élményeket. A mai világban általában nem kell kiélezett érzékekkel a veszélyekre koncentrálnunk, éppen ezért csak bizony dolgokra figyelünk fel. Nem véletlen, hogy bármilyen zajban meghalljuk a telefonunk csengését – bár igaz, hogy egy sötét utcán egyedül futva sokkal jobban felfigyelünk egy másik ember lépéseinek zajára is. Viszont ha megtanuljuk kiélezni érzékeinket, akkor máris jobban jelen tudunk lenni egyes helyzetekben és a mindennapi szituációk is igazi élménnyé válhatnak.

fitt info 2019 004 cimlap *A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 04. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!