Legyen elég az elég jó is!

elegjo2Mindent akarsz és mindenből a legjobbat? Mindig neked kell lenned a legelsőnek, a tökéletesnek? Ugye tudod, hogy ezzel nem előre jutsz, hanem szépen lassan inkább hátra, a kiégés, depresszió, befelé fordulás felé? Állítsd meg a maximalizmusodat!

Van egy mondás, amely szerint a maximalizmus az öngyilkosság egy különösen kifinomult fajtája. Ez talán erős állításnak hangzik, de az biztos, hogy aki mindig a tökéletesre és a legjobbra törekszik, az általában nem a lehető legjobb eredményeket és boldogulást kapja jutalmul, hanem állandó csalódottságérzést és fáradtságot. Ez az érzés és indíttatás mintha különösen gyakran előkerülne a téli ünnepek közeledtével, amihez persze hozzájárul az is, hogy a közösségi oldalak ontják magukból a gondosan stylingolt, filterezett, boldog fotókat mosolygó gyerekekkel, cuki háziállatokkal, gyönyörűen becsomagolt, tökéletes ajándékokkal, dekorral és egy fantasztikus vacsorával – és persze az elkészítőjének egy olyan képével, amelyről úgy tűnik, mindez semennyi fáradságába nem került. Ebbe a csapdába igen könnyű beleesni, de annál nehezebb kimászni belőle, és önmagunk hibáztatása csak egy a kellemetlen mellékhatások közül.
A perfekcionizmus, vagyis a mindenáron tökéletességre való törekvés egy sokaknál előforduló kognitív torzulás, ami nagymértékben rontja az életminőséget. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tegyél ellene, ha azt szeretnéd, hogy csökkenjen a stressz szinted, és sokkal produktívabb és boldogabb legyél szakmai és magánéletedben egyaránt. Persze mondani könnyű, csinálni azonban sokkal nehezebb!

fitt info magazin 2019 006 cimlapA cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 06. számában vagy februártól keress rá a www.fitt.info oldalon.
A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!