Nyomtatás

Megöl minket a magány?

maganyVan, aki szeret időnként egyedül lenni, akinek jót tesz a saját társaságában töltött idő. Olyan is van azonban, hogy akár a családunk, barátaink körében is magányosnak érezzük magunkat. Pedig a magány akár ölhet is!

A magányosságról versek, dalok, regények sora született már, és ha azt gondoltad, azzal, hogy egyre több kommunikációs csatornánk léphetünk egymással kapcsolatba, már megszűnt az esélye, akkor bizony tévedsz. Ez az érzés ráadásul a kutatók szerint komoly betegségeket is okozhat. A szociális kapcsolatok hiánya akár a dohányzásnál vagy elhízásnál is nagyobb kárt tehet bennünk.
Az ember alapvetően társas lény, ami nem csak azt jelenti, hogy szeretünk társaságban lenni, hanem azt, hogy szükségünk is van rá. Kell a túlélésünkhöz, az érzés, hogy csak csoportban élhetünk túl, az ősember kora óta egyértelmű számunkra. A csoport biztonságot ad, míg az elszigeteltség érzelmileg is pszichológiailag is fájdalmat okoz, ráadásul stresszt kelt bennünk. A több mint két hétig tartó magányosság érzés egyértelműen kapcsolható a magas vérnyomás, depresszió, szívbetegség és Alzheimer-kór megnőtt kockázatához. Ebből is látszik, hogy kapcsolataink nem csak érzelmileg gondoskodnak jóllétünkről, de fizikailag is. Éppen ezért ezekről is ugyanúgy gondoskodnunk kell, mint az edzésről vagy az egészséges táplálkozásról.

Az új járvány: a magányosság
A fejlett világban talán még soha nem éltek annyian egyedül, mint ma, és a magány érzését is egyre többen tapasztalják meg. A jelenséghez hozzájárul a technológia fejlődése is. A közösségi média egyik hatása egyértelműen a negatív érzések eluralkodása, de nem ez az egyetlen felelős. Érdekes, hogy a fiatalok és a nagyon idősek a legmagányosabbak: a fiatalok, amikor azt érzik, nincs sok társadalmi kapcsolatuk, míg az idősebbek a mennyiség helyett inkább a minőséget hiányolják, és bár ilyenkor nagy teher a szeretett társ elvesztése, nekik talán jobban megy újraépíteni magukat ebből az érzésből.

fim cimlap 2020 002


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 02. számában vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!