Figyelmesen a figyelemzavarról

figyelem lA tanulási zavarok skálája sokszínű, és bár ma már sokat felismernek és kezelnek közülük gyerekkorban, mégis vannak, akiknek felnőttként kell felismerniük, figyelemzavarral élnek. Neked kell erre gyanakodnod?

Az ADD és ADHD (Attention Deficit Disorder Figyelemhiányos Zavar és Attention Deficit Hyperactiv Syndrome Disorder Hiperaktív Figyelemhiányos Zavar) fogalmak egyre gyakrabban szerepelnek a mentális és egészségügyi írásokban az utóbbi években. Nem szükséges betegségként vagy fogyatékosságként megélni ezeket a tanulási zavarokat, de ha valakinél fennáll bármelyik gyanúja, érdemes szakemberhez fordulni, hogy az eredményes és kiegyensúlyozott életvitel érdekében megbizonyosodjon annak valóságáról és szükség szerint szakszerű kezelésben részesüljön.
A figyelemzavar – hiperaktivitással vagy anélkül –, egy olyan tanulási zavar, amellyel együtt lehet létezni, sőt, kiemelkedő életszínvonalat is elérhetnek azok, akiknél ezek fennállnak. Sajnos mégis gyakran maradnak ezek a problémák szőnyeg alá söpörve vagy diagnosztizáltalanul. Pedig számos ismert ember is együtt él vele: az olimpikon Michael Phelps, a zenész, színész Justin Timberlake is az ADD/ADHD-sek táborát erősítik. Fontos azonban, hogy az ezekből a tanulási zavarokból adódó nehézségeket nem lehet félvállról venni sem, mivel a karrierre és az érzelmi életre is nagy hatással lehetnek. Sokan élik le az életüket korlátaik ismerete nélkül, kínosan próbálva megfelelni a társadalmi és környezeti elvárásoknak, bármennyire keserves is ez nekik. A mentális problémákra nagyobb figyelmet fordító országok felismerték, hogy a megfelelő ellátásban részesülő ADD és ADHD-s egyének társadalmilag kifejezetten hasznos szerepeket tölthetnek be, Amerikában tömegesen képzik az ADD és ADHD coach-okat és szakembereket. Ugyanakkor a zavarban szenvedők hajlamosak a rövidebb utat választani, ami a szabályok megszegéséhez és önpusztításhoz vezethet. A börtönökben például feltűnően gyakran visszatérő – több más pszichiátriai diagnózissal együtt – az ADD vagy az ADHD orvosi megállapítása.

fitt info 2020 004 cimlap


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 04. számában vagy novembertőll keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!