A vágy kémiája

Portrait of smiling beautiful coupleA szerelem sötét verem, vagy inkább egy minden fölé emelő érzés, amitől megszállottan boldog leszel? Hmm, mindkettő igaz lehet – az biztos, hogy ilyen összetett érzelem nem sok van, és az is biztos, hogy még a biológiánk is szerelemre programoz minket.

Évezredek óta kérdés az emberiség számára, hogyan is működik a szerelem. Vajon az egész a fejünkben van? A lelkek találkozása? A szívünk vonzalma? Vagy ez mind együtt? Esetleg a társadalmi és kulturális hasonlóságok vagy különbségek kötnek össze minket? Ha könnyű lenne a válasz, nyilván már megtaláltuk volna. A párkereső oldalak fejlesztői igyekeznek hosszú kérdőívekből nyert információk alapján tökéletes párokat létrehozni, de ez egyáltalán nem könnyű, hiszen sok a kiszámíthatatlan tényező. Kutatók kíváncsisága odáig terjedt, hogy szerelmesek agyát vizsgálták MRI-készülékkel, hogy kiderüljön, melyik terület lesz különösen aktív az érzelem hatására. Az eredmények azt mutatták, hogy a vágy, motiváció és jutalmazás folyamataiban kulcsfontosságú dopaminnak itt is nagy szerepe van, de ez nyilván nem ad magyarázatot mindenre!

Mi is akkor a szerelem?
A megfigyelés szerint az igazi, mély szerelem a viselkedésünket is megváltoztatja: amit a szerelemért megtennék, az elképesztő. Természetesen az is igaz, hogy bár sokféle kémiai anyag játszik szerepet az érzelemben, mégsem alakítható ki ezek koktéljából az igazi kapcsolat. Ezzel együtt sok minden kiderül abból, hogy mikor milyen anyagok lépnek akcióba.

fitt info 2019 004 cimlap *A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 05. számában vagy februártól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!