Hackeld meg az agyad!

Portrait of beautiful female standing in fighting position isolated on white background with copyspace advertising areaRégen az életünk múlt azon, hogyan reagáltunk a stresszre. Manapság azonban könnyen beleragadhatunk ebbe a készültségi állapotba, ami akár egészségkárosító is lehet. 

 Az ősidőkből ránk maradt örökség a „küzdj vagy menekülj” nevű, veszélyhelyzetre adott válaszreakció. A modern korban azonban már korántsem tölti be olyan módon a funkcióját, mint régen, és ez sok bajt okozhat. Szerencsére megtanulhatjuk, hogyan kezeljük a stresszhelyzeteket. Bár már évezredek óta bennünk van, csak az 1920-as években jegyezte le Walter Cannon amerikai fiziológus a „küzdj vagy menekülj” fiziológiai reakciót. Ez akkor fordul elő, mikor olyan stresszhelyzetbe kerülünk, ami fizikailag vagy mentálisan veszélyérzetet kelt bennünk. Ekkor jelentős mennyiségű adrenalin és noradrenalin szabadul fel a szervezetünkben, ami kiváltja a ledermedt, a menekülési vagy épp a harci reakciót, függően attól, hogy az agyunk miképpen aktivizálja az erőforrásokat. 

A „küzdj vagy menekülj” reakció tünetei

A stresszhormonok mindenkinél ugyanolyan reakciót váltanak ki, emelik a pulzusszámot és a vérnyomást, a bőr felől az izmok irányában küldik a vért, lassítják a gyomorműködést, izzadást s és pupillatágulást okoznak. Ezzel mind felkészítik az emberi testet és az izmokat – melyek megfeszülnek - a gyors reagálásra, legyen szó arról, hogy elfut a veszélyzónából, vagy éppen felveszi a harcot az őt fenyegető dologgal. Az adrenalin és noradrenalin mellett egy másik stresszhormon, a mellékvesekéreg által termelt kortizon szintje is megemelkedik stresszhelyzetben és megemeli a vércukor szintjét, valamint zsírt szabadít fel, ezzel is többletenergiát biztosítva a szervezet számára a megküzdéshez vagy meneküléshez. Mindemellett azonban az immunrendszert is elnyomja kissé, ami hosszabb távon azt eredményezi, hogy fogékonyabbá válunk a fertőzésekre.

fitt info magazin 2021 002 címlap*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2021. 02. számában vagy májustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!