Szabadulj a pszichéd csapdáiból!

fogyásblokkMár minden diétát és edzéstervet kipróbáltál, mégsem férsz bele abba a bizonyos farmerba és a mérleg nyelve sem nagyon mozdul? Lehet, hogy pszichológiai akadálya van a siker elérésének! A fogyás persze senki számára sem könnyű menet, de azoknak, akiknek még érzelmi problémákkal is meg kell küzdeniük, még nehezebb lehet a cél elérése.

 A sikerhez vezető út első lépése a probléma meghatározása. Lehet, hogy nem is egy van belőle? Nem baj, azt nem ígérjük, hogy könnyű lesz, de minden akadály leküzdhető!

Érzelmek és fogyás

A legtöbb ember, pláne, ha kicsit is tudatos, biztosan úgy indul neki a napjának, hogy minőségi, jó ételeket fog enni és valamit majd mozog is. A legtöbben azt is tudják, mit kellene enni és milyen fogásokat kellene elkerülni. De még a legjobb szándék ellenére is könnyű kisiklani, amikor fáradt, feszült, frusztrált valaki, vagy akár csak unatkozik.

Ne felejtsük, hogy a szokásainkban biztonságot találunk, ezért is ragaszkodunk annyira hozzájuk. A fogyás szempontjából ez azt jelenti, hogy ha az eddigi szokások miatt alakult ki a túlsúly, akkor különösen érthető, ha bármi baj esetén ezekhez nyúlunk vissza. Hiszen ezek az ismerős ízek, mozdulatok, tevékenységek könnyítenek a stresszen, amit a negatív érzelmek váltanak ki. Az más kérdés, hogy rövid időre, de hát az adott pillanatban ez a lényeg, nem? Jellemző, hogy egészségtelen szokásainkat hajlamosak vagyunk racionalizálni, és ezzel meg is magyarázzuk magunknak, hogy miért nem hagyunk fel valamivel, hiszen az megkönnyebbülést és vigaszt nyújt. Az ételekkel kapcsolatos szokásokat különösen nehéz megváltoztatni, hiszen a testünk arra van beállítva, hogy együnk, ez kell a túlélésünkhöz, és az üzemanyag bevitele még jó érzéssel is eltölt. Mintha minden a fogyás ellen dolgozna, ugye?

Ne add fel már az elején, mert ha úgy is érzed, hogy a fogyás lélektana ellened dolgozik, inkább arra kell rájönnöd, melyik akadállyal állsz szemben, és azt hogyan győzd le.

fitt info 2021 003 cimlap
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2021. 03. számában vagy augusztustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!