Béres Alexandra új éve

Az első FitBalance Award életműdíj tulajdonosa Béres Alexandra, minden idők legismertebb magyar fitnesz versenyzője, aki jelenleg édesanya, a Gilda Max szakmai igazgatója, fitnesz tréner, a Klub Oázis animációs program vezetője, műsorvezető, életmódnapok és fitnesz rendezvények aktív résztvevője. Vajon milyen összegzést készít egy ilyen személyiség az elmúlt évről?

 


  

 


Gimnasztika – mindennek az alapja
Januárban mindenki leltárt készít az elmúlt évről, és terveket sző az idei évre. Mi volt a te életedben a 2012-es év legjelentősebb életeseménye?
Három dolog is az eszembe jut. Az első, hogy november 25-én a FittAréna nagyszínpadán több mint 3000 vendég előtt, sportpályafutásom első gimnasztikaedzőjével, Szécsényi Irénke nénivel közösen prezentáltunk egy gimnasztika elemekkel tűzdelt zsírégető órát. Mindig nagyon megtisztelő számomra a legnevesebb hazai oktatók között állni, és most kihasználtam az alkalmat, hogy tiszteletemet és hálámat fejezzem ki Irénke néninek, aki 30 éve szerettette meg velem a gimnasztikát.
A második esemény, amire szívesen emlékszem a tavalyi évről, az a DVD-m megjelenése, hiszen három éve – kislányom születése óta – nem rukkoltam elő újdonsággal. Mióta anya lettem, több figyelmet fordítok a mélyizmokra, a tartásjavító gyakorlatokra. A DVD-n is gimnasztikai elemekkel tűzdelt zsírégető tornát állítottam össze, extra gyakorlatokkal, amelyekben intim-, gerinctorna és hasizom erősítés is van.

A gimnasztika nekem egy kicsit retró hangzású, és emlékeim szerint kicsit unalmas is.
A gimnasztika mindennek az alapja, ugyanakkor nagyon száraz és monoton tud lenni. Viszont jól összeállított sorrendű gyakorlatokkal a zsírégető jelleg megtartása mellett, 4 ütemben, abszolút élvezhető, változatos és hatékony órát lehet koreografálni. A gimnasztikáról legtöbbször, a négyütemű fekvőtámasz jut eszünkbe, és elfelejtjük, hogy minden sportág alapozó edzéseinek szerves része. Megdolgoztatja a mélyizmokat, javítja a tartást, minden ízületet átmozgat és a testünk összes izmát megdolgoztatja. Én szeretem a gimnasztikát, és tökéletes alakformáló, testtudat-építő és erősítő módszernek tartom.

Mi a harmadik életesemény, ami eszedbe jutott a tavalyi év sikerei közül?
Decemberben a Fitbalance Díjátadó gálán kaptam egy nagyon megtisztelő elismerést, az Év Fitness versenyzője - Fitness életműdíjat. Ezen a gálán egy öt fős szakmai bizottság ítélte oda a díjat. Sok éve részese vagyok a fitnesz világnak, szívvel-lélekkel teszem a dolgom, és nagyon szeretem is a munkámat, így különleges elismerés számomra, hogy ezt a szakma képviselői is így látják. Jó érzés volt egy színpadon állni a 2012-es év Abszolút Junior és felnőtt Fitness Európa, Világ és Arnold Classic győztesével Szabó Melindával, aki egykor a tanítványom volt. Rendkívül tehetséges fiatal versenyző – aki a gálán a Minden Idők Legeredményesebb Fitness Versenyzője díjat vehette át.

A sportos külső mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés.

Változó sportélet
Minden évben megjelennek új fitnesztrendek, mozgásformák. Mitől dübörögtek az aerobik termek 2012-ben?
Rettentően fontosnak tartom az új stílusokat, mert új impulzusokat közvetítenek a sportolásra nyitott emberek felé. Felkeltik a mozgás iránt az érdeklődést, lendületet adnak. Nagyon sokan folyamatosan keresik az újdonságot, a változást, hogy a mozgással töltött heti 3-4-szer egy óra kellemesen teljen, könnyedén elszaladjon. Tavaly a táncos stílus hódított és csalogatta mozgásra az embereket. Szakmai igazgatói szemmel is fontosnak tartom, hogy az edzőtermek aerobik palettáján minden típusú, beállítódású ember megtalálja a neki legmegfelelőbb mozgásformát. A stílus kavalkáddal szemben forradalmi újítás nincs minden évben. Az ezredforduló után pár évvel érkezett hazánkba a Pilates, aztán 2-3 éve a funkcionális tréningek, ezek azok a mozgásformák, melyek nagy változásokat hoztak, átütő erejű újdonságok.

Aktív edzőként és szakmai igazgatóként is részese vagy a fitneszipar minden mozzanatának. Milyen változásokat látsz?
Szembetűnő változás, hogy a sportos külső mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés az egészségfenntartás. 16 évvel ezelőtt, mikor pályakezdő fitneszoktatóként dolgozni kezdtem, az edzőtermekben még leginkább kis sortos, nagyon vékony fiatal lányok és kigyúrt férfiak jártak. Ma a férfiaknál sokkal fontosabb lett a természetesség, a szálkásabb, sportos fizikum, a hölgyek pedig a nőiesebb formákra és az egészségre törekednek elsődlegesen. Egyre többen gyógymódként tekintenek a sportra. A tavalyi évben a hátfájás volt az egyik legjellemzőbb ok, amiért segítséget kértek tőlem. Az irodai munka, a számítógép vagy a sok állás, mind-mind nagy terhet ró a gerincre, a csípőre, a rossz tartás pedig tovább súlyosbítja a tüneteket. Folyamatosan változnak az igények, egyre szélesebb körben terjed el a rendszeres mozgás. Én azt gondolom, hogy a változások egyértelműen pozitívak.

Dolgos szabadnapok
A tavalyi év végén részt vettél a Curling Európa Bajnokságon. Hogyan zárult a verseny?
Igen, 2012-ben szerepelt először A-ligás Európa Bajnokságon magyar csapat, melynek én is tagja vagyok. Szoros küzdelmek árán a csapatunk a 9. helyen végzett. Egyik szemem sírt, mert kiestünk a B ligába, a másik pedig nevetett, mert helytálltunk olyan országok közt, ahol a curlingnek jóval nagyobb múltja van, mint hazánkban. Most a Magyar Bajnokságra készülünk és tervünk, hogy hosszútávra megvessük a lábunkat az A ligában.

Már 3 éves a kislányod, Panna. Hogyan telnek a napjaitok?
Panna már ovis, és rettentően édes időszakot élünk, nagyon bújós, kedves, aranyos korszaka van, és persze folyamatosan beszél. Tanulja a ragozást, új szavakat, összetett mondatokat képez, vagy inkább próbál, persze több-kevesebb sikerrel, és mindezt gyermeki bájjal és lelkesedéssel teszi. Rettentő sok mondókát, verset, mesét megtanult, különlegesen jó verbális képességei vannak. Nem olyan örökmozgó, mint én voltam, de februártól a már említett Irénke nénihez fog járni tornázni. Fontosnak tartom, hogy a sportoláshoz szükséges alapokat megkapja. Az életem nagyon kerek Pannával, a férjemmel és a munkáimmal.

Fotó: Barna Krisztián