Csontsovány vs. túlsúlyos?

setpoint1Mindig okosabbak akarunk lenni, mint a természet, amivel sokszor gondot is okozunk. Tipikus példa, amikor kitűzünk egy célsúlyt, sokszor teljesen önkényesen, aztán az egészségünk árán is megpróbáljuk elérni. Pedig lehet, hogy csak hallgatni kéne arra, aki jobban tudja!

Akármennyit is írtak, kutattak már a fogyásról, az általános felfogás még mindig nem változott: ha le akarsz adni pár kilót, akkor használj fel több energiát, mint amennyit beviszel, és figyeld a mérleg kijelzőjét. A gond az, hogy bárki, aki próbált már fogyni, tapasztalta, hogy ez nem ilyen egyszerű, hiszen a csökkenés bármikor megállhat egy ponton, ahonnan nem mozdul tovább a mérleg nyelve. A másik gyakori probléma, hogy hiába a fogyás, a kínkeservesen elért célsúlyt képtelenek vagyunk megtartani. A gond ugyanis az, hogy az energiaegyensúlyról szóló tétel tényleg csak egy kis része a fogyás összetett témájának. Az étrend és a sport mellett egy sor más faktor is befolyásolja a súlyunkat. Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy van egy olyan súly, amit a testünk biológiailag ideálisnak érez számunkra. Ez a génjeink, testfelépítésünk és környezetünk által meghatározott súly az, amit valóban meg tudunk tartani, és amit el tudunk érni. Ez az, amit set pointnak hívunk, amit talán úgy fordíthatnánk: a saját ideális súly.

Mi is a set point?
Egyesek úgy írják le ezt a súlyt, mint azt az alakot, amilyennel akkor rendelkeznél, ha nem érdekelne, hogy mutatsz egy bikiniben, csak a tested szavára hallgatnál. Vagyis ha ennél, amikor éhes vagy, de azonnal megállnál, amikor jóllaktál. Ha nagyrészt egészségesen táplálkoznál, akkor ezen a módon ide lyukadnál ki, és könnyedén meg is tartanád: és a trükk az, hogy ez a pont, ez a súly közel sem ugyanaz mindenkinél.
Bár ennek az értéknek a létét kutatások még nem igazolták, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy minden ember normál testtömege gének, fiziológiai és környezeti tényezők összességétől függ.
• A környezeti tényezők az étrend, edzés és életmódbeli döntéseket és a napi aktivitási szintet jelentik.
• A fiziológia minden testi funkciót magában foglal, beleértve az anyagcsere szintjét, a hormonrendszer működését és azt a természetes biológiai tényt is, hogy a nők testében általában több a zsír, mint a férfiakéban.
• A gének: ezen sokat nem is kell magyarázni, ugye? Bár nem foghatunk mindent rájuk, de azért nem árt tisztában lennünk a családi múlttal. Milyen életet éltek őseink? Hosszú teleket kellett kevés élelmiszerrel átvészelniük? Ha igen, biztosan azok élték túl a hideg hónapokat, akik képesek voltak minél több zsírszövetet tartalékolni, és ezt a tulajdonságot tovább is örökítették.

fitt info 2019 004 cimlap *A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 04. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!