Lehet-e hús nélkül sportolni?

vega2lHús nélkül: néhány évtizede, aki erre szavazott, annak a rántott sajt és rántott gomba mellett a szójapörkölt nyújtott alternatívát. Ma már azonban sokkal többet tudunk a húsmentes életről. De vajon azt is tudjuk, hogy jó-e a sporthoz is?

A vegetáriánus, sőt, vegán életmód egyre gyakoribb, és egyre többen élnek így abból az indokkal is, mert hiszik: az egészségüknek jót tesznek vele. Az egészségtudatosság része azonban általában a sport is: de vajon lehet fejlődni húsevés és állati eredetű táplálékok nélkül? Jót tesz az egészségnek, ha a kemény terhelés mellett ilyen étrendet folytatunk? Mi az, amire figyelni kell? Pro és kontra a húsmentes sportról.

 

Vega ki kicsoda
A legújabb kutatások szerint ma az amerikaiak 2,5%-a, a kanadaiak 4%-a, az európaiak 5%-a nem eszik húst, és nálunk is, különösen a fiatalok körében, egyre népszerűbb ez az étrend. Természetesen sokféle okból választható a hús megvonása, ráadásul az elhagyott alapanyagok szerint is többféle típus létezik.
Vannak, akik csak félig vegetáriánusok, vagyis egyes húsfajtákat kerülnek, de időnként esznek halat vagy szárnyasokat.
Vannak ovo-lakto-vegetáriánusok, akik tojást és tejterméket esznek, de semmilyen húst nem fogyasztanak, halat és tenger gyümölcseit sem.
A lakto-vegetáriánusok az állati eredetű táplálékok közül csak a tejtermékeket eszik meg.
A vegánok semmilyen állati eredetű ételt nem esznek, vagyis tejterméket, tojást sem.
Ezek az étrendek az állati eredetű fehérjék korlátozásával vagy kizárásával járnak, és e mellett egy sor mikrotápanyagból is hiányt szenvedhetnek követőik. Gyakori hiba, hogy amikor valaki elhagyja a húst, a szénhidrát mennyiségének megnövelésével próbálja kitölteni az űrt, ami biztosan nem vezet jóra. Az edzők, sportolók és dietetikusok véleménye mindenesetre megoszlik arról, hogy hogyan hat a sportteljesítményre a húsmentesség.

fitt info 2019 004 cimlap *A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 04. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!