8 motiváló tipp a fogyáshoz

motiv1 leadLefogytam öt kilót két hét alatt, de hét jött vissza a következő hónapban! Elkezdtem a diétát, ami a barátnőmnek bejött, de már tíz nap után abba is hagytam! – gyakori mondatok, amelyek mindig arról árulkodnak, hogy gond volt a motivációval. Ennek most véget vetünk!

Aki próbált már életében fogyni, az valószínűleg ismeri a diéták, életmódváltások ördögi köreit. Amikor felkel, abszolút motivált, pontosan tudja, hogy MA lesz az a nap, amikor egészséges szokásokat kezd követni és innentől mindig az új, megfelelő életmód szerint él majd. De csak néhány órának kell eltelnie, és a napi rohanásban azt veszi észre, hogy ismét a szomszédos pékség kakaós csigája a reggelije. De miért is történik ez? Ennyire gyengék vagyunk? Nem is akarjuk igazán?
Azt valószínűleg senkinek nem kell mondania, hogy formába kell jönnöd, mivel te magad is pontosan tudod, milyen jót tenne néhány pluszkilótól megszabadulni. Jobb lenne a testednek, az egészségednek, és persze a lelkednek is! De akkor miért nem vagyunk mégsem elég motiváltak hozzá?
A jó hír az, hogy a hosszan kitartó és támogató motiváció eléréséhez csak néhány szokást kell megváltoztatnod. Lássuk, melyek a legfontosabb lépések, hogy hosszú távon kitarts a fogyási terveid mellett!

1. Értsd meg, hogy miért is akarsz fogyni
Megkérdezted már úgy igazán magadtól, hogy miért is fogynál? Vagy csak másokat követsz, hiszen mindenki fogyni akar? Rendben, van rajtad pár plusz kiló, de nem lehet, hogy valójában ez nem is zavar annyira, csak azért gondolod, hogy fogynod kellene, mert mindenki diétázik? Lehet, hogy egy alkalomra akarsz jobban kinézni? Vagy egy egészségügyi probléma fenyegetése van a háttérben? Esetleg csak simán fittebb szeretnél lenni? A fogyásnak soha nem szabadnia gyors megoldásnak lenni. Ha egy eseményre akarsz lefogyni öt kilót, akkor nem árt belegondolni abba is, hogy az megfelelő módszernek tűnik-e, hogy leadod, majd visszaszeded? A villámdiéták és más expressz megoldások lehetnek rövid távon sikeresek, de szinte biztosan a jojó-effektus a következményük. Minden kutatás azt mutatja, hogy a lassú, de kitartó fogyás sokkal hatékonyabb a hosszabb távú eredmények szempontjából. Éppen ezért a fogyás ne egy azonnali megoldás legyen, hanem egy életmódváltás, aminek hatására megváltoznak az étkezési és edzési szokásaid.
Ha mégis fontosnak tartod, hogy jól nézz ki arra a bizonyos nagy alkalomra, akkor időben vágj bele a változtatásokba. Az öt kiló, amit leadnál, jobb, ha egy hónap alatt megy le, mivel egész biztosan nem szabadulhatsz meg tőle egészségesen egy hét alatt. Ráadásul sokkal magabiztosabb leszel, ha hihetsz benne, hogy amit leadtál, attól végleg elbúcsúzhatsz.
Bármi is az oka annak, hogy fogyni akarsz, időnként gondold át újra a célodat, hogy segítsen megőrizni a motivációdat. Már a kezdet kezdetén olyan célokat tűzz ki, amelyek elérhetők és realisztikusak. A célok folyamatos nyomon követése által azt is folyamatosan látni fogod, mennyit értél már el!

 

fim cimlap 2020 002


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 02. számában vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!