Létezik ételfüggőség?

ételfüggő1A cukor tényleg erősebb függést okoz, mint a kábítószerek? A gyorsételekről tényleg nagyon nehéz leszokni? Nagyjából minden létező ételfajtát meggyanúsították már azzal, hogy rászokunk. De tényleg van olyan, hogy ételfüggőség?

Ételfüggő vagy? Az valószínű, hogy te is, mint mindenki más, érezte már azt életében, hogy képtelen ellenállni még egy sütinek vagy fagyinak. Ha rajongsz az édességekért vagy a frissen sült ételekért, jól tudod, milyen nagy ereje van az irántuk való vágynak. Olyan nehéz nemet mondani csak még egy sült krumplira vagy más „tiltott” ételre. Lehet, hogy az is előfordul, hogy szinte másra sem tudsz gondolni, mint a délutáni édességadagodra, és úgy érzed, egyáltalán nem is tudod kontrollálni, mit és mennyit eszel.
De biztos, hogy ez azt jelenti, hogy a te drogod az étel vagy egy bizonyos étel? Ételfüggő vagy, ha a felesleges kalóriákban gazdag, és általában kifejezetten finom, de az egészséged szempontjából megkérdőjelezhető értékű ételeket választod? Annak ellenére, hogy az egészséged mellett a súlyodnak sem tesznek jót? Ételfüggő vagy, ha időnként túl sokat eszel bármiből is, hogy így találj vigasztalást vagy megnyugvást, esetleg élvezetet? Mindezt pedig úgy, hogy tudatában vagy a negatív következményeknek? Attól függ, kitől kérdezed!

Ételek vs. drogok
Egyes kutatók szerint a gyors- vagy készételekből való túlevés megváltoztat az agyadban egyes neuronkapcsolódásokat, ami azt jelenti, hogy végül elveszted a képességedet, hogy ellenállj ezeknek az ételeknek – még akkor is, ha tudod, hogy rossz hatással vannak rád. Sőt, fel is tudod sorolni, hogy a hízáson kívül komoly szerepük lehet a szív- és keringési betegségek kialakulásában, a cukorbetegségben és még számos egyéb probléma létrejöttében. Ha összehasonlítod azt a viselkedést, ami alapján mégis ezeket választod, azzal, ahogy egy függő nyúl az alkoholhoz vagy droghoz, találhatsz is hasonlóságokat. Depressziós leszel, ha nem ehetsz bizonyos ételeket? Próbálod magad tudatosan távol tartani tőlük, de egy idő után legyőz a kényszer? Gyakran eszel egészségtelen ételeket, bár tudod, hogy megbetegíthetnek? Ha igennel válaszolsz erre a kérdésre, akkor bizony hasonlóak a reakcióid egy függőével.

fitt info 2020 003 cimlap
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 03. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!