Ez a kulcs a tartós fogyáshoz

Fat woman in blue jeans on a white background.Ahogy öregszünk, úgy válik egyre nehezebbé a fogyókúra – ezt mindenki tudja. De azzal már sokkal kevesebb ember van tisztában, hogy egyes rossz szokások életkortól függetlenül nehezítik meg a súlyvesztést. 

 

Abban minden szakértő egyetért, hogy sosincs késő rendezni a testsúlyunkat, hiszen a túlsúly minden életszakaszban negatívan befolyásolja az egészségünket. Nemcsak magas vérnyomást, inzulinrezisztenciát, diabéteszt vagy koszorúér-betegséget, de akár stroke-ot és ízületi gyulladást, valamint máj-, epe- és hormonális problémákat, sőt, meddőséget is okozhat az elhízás. Nem csoda, hogy minden szakértő azt javasolja, tegyünk meg mindent azért, hogy ezt a helyzetet elkerüljük, vagy épp kezeljük helyes életmóddal, sporttal és egészséges táplálkozással. Van azonban néhány dolog, ami lelassítja, sőt, akár lehetetlenné is teszi a hatásos fogyókúrát, függetlenül attól, hogy 20 vagy éppen 40 éves az ember lánya. 

Saját testünk teszi nehezebbé idővel a fogyást

Rengeteg nőtől hallottuk, hogy húszéves korukban elég volt kihagyniuk egy-két vacsorát és máris laposabb lett a hasuk, akár edzés nélkül is. Ugyanők azok, akik két évtizeddel később már azt vették észre, hogy komoly diétát és edzésprogramot kell tartaniuk, ha 5 kilótól akarnak megszabadulni. E változás oka nem más, mint a bazális anyagcsere (BMR) vagy másnéven alapanyagcsere lelassulása, ami körülbelül 18 éves korunkban kezdődik el. A bazális anyagcsere során a test a létfenntartáshoz szükséges működés során használja fel a bevitt kalóriát. A kutatók úgy tapasztalták, hogy egy átlagos életet élő, ülőmunkát végző ember esetében, az energia felhasználásának 60-80%-a ezen a szinten zajlik, a maradékon osztozik a fizikai aktivitás és a táplálék lebontásának energiaszükséglete. Ugyan a nagyobb izomtömeg több energiát éget el – akár üldögélés közben is -, de ezt nehezebb is folyamatosan szinten tartani, és ahogy öregszünk, úgy csökken ez is. Hogy ezt elodázzuk, rendszeresen edzeni kell, ezzel is elősegítve a normál testsúly megtartását, illetve a túlsúly leadását. Bármikor is vágjunk bele – akár 50 év felett is -, mindig pozitív hatással lesz szervezetünkre. Ehhez azonban kitartás kell és néhány rossz dolog kizárása az életünkből.

fitt info magazin 2021 002 címlap*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2021. 02. számában vagy májustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!