Grill kisokos

grill1lA nyár közeledtével egyre többen kezdenek grillezni a szabadban. A szabadban a tűzön való sütés egy különleges művelet, amelynek sajátos hangulata van, ettől válik egy sütés igazán grillezéssé.

A grillezés nem más, mint az étel nyárson, rácson, vagy rostélyon való megsütése. Ezek alapján el lehetne a konyhában is végezni ezt a műveletet, ám ez mégsem tanácsos. Fontos, hogy megfelelő alapanyagok a megfelelő előkészítési folyamatok után, a megfelelő módon kerüljenek a grillre.

Miből?
Minden végterméket a legjobban az határoz meg, hogy miből készül. Finom ételt csak minőségi alaptermékből lehet készíteni, ezért nagyon fontos a megfelelő alapanyag kiválasztása. Lehet grillezni halat, csirkét, sertést, marhát, sajtot, zöldséget, de még akár gyümölcsöt is.
A húsok grillezésénél a legfontosabb szabály, hogy friss legyen, fagyasztott vagy fagyos árut sütni nem célszerű. A fagyott hús felengedésekor nehéz biztosítani azokat a körülményeket, amelyek garantálják a sütésre szánt darabolt vagy szeletelt húsok egyenletes hőmérsékletét, frissességét és megfelelő állagát. Füstölt húsáru grillezése nem célszerű, mert egészségre káros anyagok keletkezhetnek a sütés során.
A grillezni kívánt hússzeletek vastagsága elsősorban attól függ, hogy milyen húst kívánunk elkészíteni.
• Csirkehús esetében célszerű az egyes húsrészeket úgy előkészíteni, hogy az egyes szeletek ne legyenek se túl vékonyak, se túl vastagok, ehhez talán 2 cm vastag méret a legmegfelelőbb. A combot érdemes kifilézni, ezzel egyrészt elérjük a kívánt vastagságot, másrészt elkerülhetjük, hogy a bőre felől égett, de a csont mellett még véres húst készítsünk.
• A sertés szelet ideális vastagsága 1,5-2 cm. Zsírosabb húsokból ízletesebb a sült, mert nem szárad ki a sütés során, ezért is választják sokan grillezéshez a tarját.
• A marha szelet akár 4 cm vastag is lehet, a steak-et véresen vagy félig átsütve kedvelők számára ez az ideális méret. Hal filét, szeletet, vagy kisebb egész halat is grillezhetünk.
• A nagyobb, vastagabb egész halat a gerinc mellett vágjuk hosszában ketté, így biztosan át fog sülni. A filét és az egész halat szokás előzetes külső tisztítás nélkül sütni, a bőr a rajta hagyott pikkellyel együtt megóvja a halhúst az odaégéstől. Ez nem érvényes a nyárson sütött keszegre, kárászra, melyeknek sokan a sütéskor megpirult bőrét szeretik a legjobban.

fitt info 2019 004 cimlap *A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 04. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!