Jóból is megárt a sok - avagy 5 tünet, amikor túl sok szénhidrátot eszel

Young girl in white shirt stand on the kitchen and eat cakes.Mondjon bárki bármit, szénhidrátokra szükségünk van az egészséges élethez. Ráadásul valójában ki sem tudjuk kerülni őket, hiszen olyan élelmiszerekben is benne vannak, mint a gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek vagy húsok. A lényeg, hogy ne felesleges kalóriákat tartalmazó, hanem összetett szénhidrátok szerepeljenek az étrendünkben. Természetesen a megfelelő mennyiségben!

 

Az összetett szénhidrátok – mint például a teljes kiőrlésű gabonákból készült élelmiszerek – fogyasztása ajánlott, mivel ezek lassabban szívódnak fel, így nem okoznak hirtelen vércukorszint ingadozást, emiatt nem tör ránk a farkaséhség, és kiegyensúlyozott energiaszintet biztosítanak számunkra, nem leszünk fáradékonyak, ingerültek a hiányától. Az összetett szénhidrátok egyszerre biztosítanak megfelelő minőségű tápanyagokat és rostokat, melyek segítik az egészséges emésztést és részt vesznek a testsúly normalizálásában is, hiszen víz hatására eltelítenek, így csökkentik az éhségérzetet. Azonban a túlzásba vitt szénhidrátbevitel számos kellemetlen tünetet okozhat.

Mi történik akkor, ha túl sok szénhidrátot tartalmaz az étrended?

Az egészséges táplálkozás kiegyensúlyozott. Ha azonban bármelyik tápanyagtípus felé eltolódik a mérleg nyelve, az gondot okozhat. Először csak kisebb tüneteket, de hosszabb távon akár egészségügyi probléma is lehet belőle. Így van ez a szénhidrátfogyasztással is. Ha túl sokat fogyasztasz belőle, nem üzemanyagként fogja fel a tested, hanem a túlevés jeleit tapasztalhatod és az emésztőrendszeredet komoly kihívás elé állítod.

fitt info magazin 2021 002 címlap*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2021. 02. számában vagy májustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!