Friss? Mirelit? Konzerv? - Szezonon kívül is kell a zöldség, gyümölcs!

Marinated pickles variety preserving jars. Homemade green beans, squash, cauliflower, carrots, red chili peppers pickles. Fermented food. Régóta tartja magát az az elmélet, hogy csak az a jó zöldség és gyümölcs, amit mi magunk válogatunk össze az élelmiszerboltokban, vagy vásárolunk meg a piacon. Sokan még mindig tartanak a fagyasztott élelmiszerektől, pedig nincs rá semmi ok.

 Az igazság az, hogy sok esetben a gyorsfagyasztott termények egészségesebbek, mint azok, amelyeket napokon át szállítanak, tárolnak. Amikor az ember betér az élelmiszerbolt jól feltöltött zöldség-gyümölcs osztályára, szemvidító látványban van része, hiszen a színpompás termények étvágygerjesztően néznek ki, szinte harsog, mennyire egészségesek. Azonban a megvásárlás után néhány nappal már kezdenek megfonnyadni, elvesztik színüket, héjuk csillogását. Ennek oka végtelenül egyszerű, elkezdik lebontani a bennük lévő tápanyagokat. 

Mennyire friss, ami friss?

Nos, ez az igazi alapkérdés, hiszen sok esetben a leszedés után minimum egy napba telik, mire a zöldség vagy gyümölcs az eladóhoz kerül és további idő, mire mi is rátalálunk. Ráadásul, ha itthon épp nincs szezonjuk, Európa más, melegebb vidékeiről hozzák hozzánk az élelmiszereket. Nem ritka, hogy a terményeket nem teljesen érett állapotban szedik le, hogy ne romoljanak meg a raktározás és szállítás során. Ez bizonyos élelmiszereknél, melyek utóérők, mint például a körte vagy az alma, működik. Vannak természetesen olyan termények, amelyeket teljesen éretten szállítanak a vásárlókhoz. Ezek azonban sokkal gyorsabban tönkremennek – ha nincsenek azonnal felhasználva -, és máris csak azt a hatalmas, élelmiszerekből álló hulladékhalmot szaporítjuk velük, ami már így is nyomasztó méretű. Ráadásul, a friss zöldségek és gyümölcsök napról-napra veszítenek értékes vitaminjaikból, esetenként naponta akár 15%-kal is csökkenhet a gyümölcsök C-vitamin tartalma. Sőt, a friss levélzöldségek, mint például a sóska vagy a spenót, már a leszedést követő órákban is sokat veszít tápanyagtartalmából!

fitt info magazin 2021 002 címlap*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2021. 02. számában vagy májustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!