Távolság vagy idő alapján fussak?

futas

Sok kezdő futóban merül fel a kérdés, ami még azoknak is gondot okozhat, akik egy ideje már futnak. Vajon melyiket vegyem figyelembe, mi alapján tervezzem az edzéseimet? Egy órát fussak vagy 7 kilométert?

A futásnál kétféle adatot figyelhetsz, a távot és az időt. Korábban, ha nem egy pályán, vagy jól ismert, pontosan lemért terepen futottál, akkor egyértelmű volt, hogy inkább az időt figyeled. Ma azonban, amikor akár egy telefon is képes arra, hogy igen pontosan mérje a megtett távolságot, valódi kérdéssé vált, hogy melyiket is vedd inkább figyelembe.
Az igazság az, hogy mindkét módszernek van előnye és hátránya is, így az, hogy melyiket választod, a jellemeden, céljaidon és szokásaidon is múlhat. Az idő alapján tervezett futás jobb azoknak, akiknek szorosabb az időbeosztásuk, és szinte örülnek, hogy be tudnak szorítani egy edzést a zsúfolt napjukba. A táv növelése viszont jobban tudja növelni a motivációt. Ha általában egy megszokott, fix tempóban futsz, a távod és a sebességed nagyjából ugyanannyi lesz minden edzésen, akármelyiket is figyeled.

fim cimlap 2020 002


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 02. számában vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!