Szorult helyzetben

Manapság akár vacsoraidőben is nehéz úgy végignézni egy reklámblokkot, hogy legalább egy megoldást ne kínálnának benne székrekedésre. Valóban ennyire elterjedt lenne a probléma?

 


 

Mikor beszélhetünk székrekedésről?
Az emberek anyagcseréje nagyon különböző, de azért vannak olyan számok, amelyek eligazítanak. Általában a heti három alkalomnál kevesebb széklet már székrekedésnek számít, a heti egy vagy kevesebb pedig valóban súlyos eset. Ha ezt tapasztaljuk, akkor nem árt aggódni és foglalkozni a problémával.
Természetesen más is jelezheti a székrekedést:
• a kemény széklet,
• a teljes kiürülés érzésének elmaradása vagy
• a nehéz székletürítés is, mely aranyér kialakulásához vezethet.

Mitől nem megy?
A székrekedésnek sok oka lehet, de a lényege mindig az, hogy lelassul a bélmozgás. A leggyakoribb kiváltó okok:
• a rostban szegény táplálkozás, de ilyen
• a mozgáshiány,
• egyes gyógyszerek,
• a hashajtók rossz, túlzott használata,
• hormonális problémák,
• a kevés folyadékfogyasztás és
• más betegségek.
• Jellemző az is, hogy ha túl sokszor nyomjuk el a természetes ingert, az egy idő után megszűnik, gyengül, és így székrekedés alakul ki.
FONTOS: a székrekedés nemcsak kellemetlen helyzet, hanem kezelendő probléma, hiszen komoly gondokat jelezhet és okozhat. Így ha rosszabbodik, hirtelen kezdődik vagy nem múlik, már ezzel az egy tünettel is érdemes kivizsgálásra menni! Szintén fontos, hogy ha olyan tünetekkel társul, mint hányinger, rosszullét, vérzés, hasi fájdalom, akkor is forduljunk mielőbb orvoshoz!

Természetes megoldások
A székrekedés legegyszerűbb és legtermészetesebb megoldásai a több rost bevitele és a több mozgás. A rostokat több zöldség és gyümölcs fogyasztásával vihetjük be, ha ez valami miatt nem lehetséges, akkor rosttablettákat is szedhetünk.
Akupresszúra
Az akupresszúra lényege, hogy ujjunkkal nyomást gyakorolunk egy bizonyos pontra. Ez a módszer a székrekedés ellen is hatásos: az egymáshoz közel zárt hüvelyk- és mutatóujjunk közötti izom legfelső pontjára kell nyomást gyakorolnunk 90°-os szögben, növekvő intenzitással három percen át. Figyelj, hogy a nyomás ne legyen fájdalmas vagy kényelmetlen!
FONTOS! Ne alkalmazd ezt a módszert, ha terhes vagy!
Magnézium
A magnézium, ami zöld leveles növényekben és olajos magvakban fordul elő, szintén fontos a megfelelő emésztéshez. Mivel ez a nyomelem elengedhetetlen az izmok egészséges működéséhez – beleértve a bélrendszer simaizmait, nem csoda, hogy a hiánya székrekedést okozhat.
Jóga- és légzőgyakorlatok
A jóga- és légzőgyakorlatok mechanikusan is befolyásolják a bélrendszer mozgását, így bizonyos gyakorlatok segítségével megszabadulhatsz a székrekedéstől. Ilyenek a rekeszizom légzések, a teljes hasi légzés, a hasbeszívás, a jóga mudra vagy a kerékállás is.

Nagyrészt mindegyik szerre igaz, hogy ellenőrizetlen, hosszú távú szedésük a természetes folyamatok rovására megy.

Ha így nem megy…
Ha a természetes megoldások nem segítenek, használhatunk különféle hashajtókat: ezek egy része a székletet lazítja, más részük egyfajta síkosítóként annak előrehaladását segíti. Ma már olyan szerek is léteznek, amelyek a bélmozgást fokozzák. Nagyrészt mindegyik szerre igaz, hogy ellenőrizetlen, hosszú távú szedésük a természetes folyamatok rovására megy, így valóban csak akkor érdemes bevetni őket, ha SOS megoldásra van szükség vagy csak néha kellenek.
Növényi hashajtók
Számos olyan növény van, amelyeket már évszázadok óta használnak hashajtóként. Ilyenek a szenna, az aloé, a rebarbara, a kaszkara stb.
Ezeknek is közös jellemzője a gyógyszergyárak által előállított szerekével: hosszú távon ne használjuk, csak orvosi ellenőrzés mellett, mivel hozzászokhat a szervezet és a bélrendszer elveszti azt a képességét, hogy saját magától hozza létre a szükséges mozgásokat. Ezen kívül akár krónikus hasmenést, tápanyagfelszívódási zavarokat, és vese- vagy májproblémákat is okozhatnak közvetetten.

Szöveg: Kovács Valéria