A szükséges jó: jód

jod3lVas, nátrium, kalcium és cink… Rengetegféle ásványi anyagra szüksége van a szervezetünknek, és ezek egyike a jód, ami nélkül nincs egészséges pajzsmirigy!

A jód létfontosságú nyomelem, ami előfordul a talajban és a vizekben, illetve megtalálható egyes élelmiszerekben természetes, más élelmiszerekben pedig hozzáadott formában. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a jód különféle vegyületei étrend-kiegészítők és gyógyszerek komponensei is.

De mire is jó a jód valójában? A pajzsmirigy működéséhez szükséges nyomelem, hatásos sebfertőtlenítő, a fürdővizek értékes összetevője, netán a radioizotópos vizsgálatok fontos anyaga… A jód – adott kémiai formában - valamennyi említett funkció betöltésére képes.

Érdemes rá figyelni!
A jód alapvető összetevője a pajzsmirigyhormonoknak, a tiroxinnak és a trijódtironinnak. Ezek azok a hormonok, amelyek a laboratóriumi leleteken T3, illetve T4 néven szerepelnek, és létfontosságú szerepet kapnak az anyagcsere-folyamatok aktivitásának szabályozásában, beleértve az elhízás és fogyás, a szívfrekvencia, a nyugtalanság és kiegyensúlyozottság meghatározását is. Emellett a pajzsmirigyhormonok az immunrendszer működésében is lényeges szerepet kapnak és a központi idegrendszer fejlődésében is kulcsfontosságúak, már embrionális és magzati korban is. Ez utóbbi annyira lényeges, hogy az anya terhesség alatti jódhiányos állapota a megelőzhető mentális retardációk legfontosabb oka is egyben.

fitt info 2019 004 cimlap *A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 04. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!