Visszérmentes, selymes lábak

visszer2lAkár kidagadó erek, akár seprűvénák, akár sajgó, feszítő érzés, kevesen vannak, akik ne tapasztalnák valamilyen tünetét a visszereknek. Szerencsére ma már van megoldás a hosszúnadrágon túl is!

A visszér lehet esztétikai kellemetlenség, de hordozhat komoly egészségügyi kockázatot is. A genetika, a női nem, a kor olyan tényezők kialakulásában, amelyek ellen nem tehetünk. Az elhízás, mozgásszegény életmód, ülő életmód viszont olyanok, amelyekkel felvehetjük a küzdelmet. Mégis van, hogy itt az ideje orvoshoz fordulni vele, hogy kiderüljön: kell-e, lehet-e tenni valamit ellenük.

Első lépés: diagnózis
A diagnózis nem olyan bonyolult: a komolyabb visszerek látványosan jelennek meg a lábszáron, enyhébb esetben csak a színük látszik, súlyosabb esetben ki is dagadnak a bőr felszínéről. A kanyargós, akár ujjnyi vastag erek már rossz állapotban vannak. Ilyenkor általában egyéb tünetek is segítik a diagnózist: fájdalom, feszülés, lábdagadás, nehézláb-érzés jelentkezik. Az, hogy a keringés milyen állapotban van, ultrahangos vizsgálattal dönthető el. A visszerek ugyanis éppen az elégtelen vérkeringéstől néznek így ki – ilyenkor a környező erek általában már átveszik a funkciójukat, de súlyos esetben vérrög képződhet a visszérben, ami akár trombózist is okozhat.

fitt info 2019 004 cimlap *A cikket végigolvashatod a fitt.info 2019. 04. számában vagy szeptembertől keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!