4 tápanyag babaváráshoz

baba1 lA születendő baba egészségéért a legtöbb várandós nő szinte mindent megtenne. A kismama vitaminokkal kapcsolatban mégis sok tévhit létezik. Az biztos, hogy egyes mikrotápanyagok akár az életet is jelenthetik a baba számára!

Nem elég akkor gondolni a vitaminokkal és nyomelemekkel való megfelelő ellátottságra, ha már megjelent a két vonal a terhességi teszten! Már a pozitív teszteredményt megelőzően két-három héttel, azaz a fogantatás pillanatában számos dolog eldől. Az azt követő napok intenzív sejtosztódása és bámulatra méltó változásai vitaminokat és ásványi anyagokat igényelnek.
Az embrió, és a későbbiekben a megszülető gyermek egészsége szempontjából kulcsfontosságú, hogy rendelkezésre állnak-e a szükséges vitaminok, nyomelemek kellő mennyiségben, már az első pillanattól kezdve.
Folsav hiányában például zavart szenvedhet a velőcső záródása, aminek súlyos következményei lehetnek. A vashiányosan várandóssá váló nőknél valószínűsíthető a terhesség alatti vashiány, ami akár autizmushoz és hiperaktivitás-zavarhoz is vezethet a gyermeknél. Hasonlóképpen fontos a D-vitaminnal, jóddal, többszörösen telítetlen ómega-3-zsírsavakkal való ellátottság is.

Biztosan elég?
A terhesség alatti problémák, köztük a preeklampszia (= terhesség alatti magas vérnyomással és fehérjevizeléssel, esetenként ödémák kialakulásával járó állapot), a terhesség alatti cukorbetegség, a méhen belüli növekedés elmaradása vagy a koraszülés mind az anya, mind a magzat későbbi életét és egészségi állapotát jelentősen befolyásolják. Több mikrotápanyag, köztük a folsav, a D-vitamin, a vas, a jód és a szelén hiánya egyaránt felelőssé tehető az anyát és a gyermeket érintő kockázatok fokozódásáért.
Bár sokan úgy gondolják, hogy a vitaminok és nyomelemek hiánya csak a fejlődő országok, az évente szülő és az éhező nők problémája, a legfrissebb vizsgálati eredmények is rámutatnak arra, hogy bizonyos vitaminok, nyomelemek hiánya igen gyakori a fejlett világban, köztük Magyarországon is. Számos esetben nem áll fenn ugyan súlyos hiányállapot, mindössze az adott mikrotápanyag szuboptimális (= elvárttól kis mértékben elmaradó) szintje mutatható ki, de ez már elegendő lehet ahhoz, hogy egy vagy több terhességi komplikáció rizikója fokozódjon.
Ha rangsorolni kell, akkor a vitaminok tekintetében – a hazai és a nemzetközi ajánlások alapján – a legnagyobb hangsúlyt a folsav (= B9-vitamin) és a D-vitamin pótlására kell(ene) fektetni. A nyomelemek vonatkozásában pedig különös odafigyelést igényel a vassal és a jóddal való optimális ellátottság.
TUDTAD? A terhesség alatti esetleges komplikációk minden ötödik várandós nőt és/vagy megszülető gyermekét érintik. Bár a problémák oka az esetek nagy részében ismeretlen, megelőzésükben szerepe lehet az anya vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel való (nem megfelelő mértékű) ellátottságának.

fim cimlap 2020 002


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 02. számában vagy áprilistól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!