Pokoli tünetek: migrén

migren

Jaj, fáj a fejem! Ez van, akinek azt jelenti, hogy egy tabletta bekapása után végigcsinálja a napot. De ha a fejfájás migrén, akkor vége a napnak. De hogyan előzheted meg és hogy kezelhető a probléma?

Aki átélt már migrénes rohamot, annak igazán nem kell magyarázni, hogy egészen másról van itt szó, mint egy erős fejfájásról. Ez a görcs teljesen kivonja az embert a forgalomból, akár napokra is. Elszenvedője jellemzően elsötétített, csendes környezetben tud csak létezni, de akkor is nagyon rosszul érzi magát. Nem ritka a hozzá kapcsolódó hányás vagy hányinger, a látótér egy részének időleges kiesése, akár beszédzavar sem. Mivel azonban még a kutatók szerint sem nem teljesen világos, hogy pontosan mi okozza, ezért a kezelése sem egyszerű. A szakértők szerint mindenesetre egy sor tényező járul hozzá a kialakulásához, amelyek között ott van az öröklött hajlam is. A nők sajnos jobban kitettek ennek a fejfájás fajtának, a görcsöt pedig sok minden beindíthatja, akár az időjárás változásai is.
Azok számára, akik még nem tapasztalták meg a migrénes fejfájást, sokszor nehéz megérteni, mennyire kiüti az embert. Pedig el kell fogadni: e mellett a fájdalom mellett egyszerűen semmit nem lehet csinálni, és utána a legtöbbeknél még hátravan a lecsengés, amit leginkább az erős másnapossághoz lehet hasonlítani.
Most tisztázzuk a leggyakoribb tévhiteket, amelyek a migrént övezik.

fitt info 2020 004 cimlap


*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2020. 04. számában vagy novembertőll keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!