A méhnyakrák

A méhnyakrák a női daganatos megbetegedések közül a világon a második helyen áll a mellrák után. Hazánkban is sok fiatal nő esik áldozatául, legtöbben mégsem veszik elég komolyan. Pedig rendszeres szűrővizsgálattal időben felismerhető a betegség, és még elérhető a teljes gyógyulás.

 

Riasztó számok, egyszerű megoldás

•A méhnyak rosszindulatú-daganatos megbetegedése éves szinten több, mint ezer nőt érint, és közülük sokan már menthetetlenek.

•Mintegy ötszázan halnak meg évente, többnyire azért, mert túl későn fordultak orvoshoz.

•Ha nem mulasztották volna el a rendszeres ellenőrzést, talán még ma is élhetnének.

•Az évenkénti nőgyógyászati rákszűrés ugyanis lehetővé teszi, hogy a daganatot korai stádiumában fedezzék fel, és sikeresen kezeljék.

 

A nőgyógyászkerülők

Kifogásként gyakran hallunk ilyen mondatokat a ’nőgyógyászkerülőktől’:

•„Velem ez nem történhet meg, még fiatal vagyok.”, vagy

•„Olyan kínos a vizsgálat, különben sincs időm, majd elmegyek, ha panaszom lesz.”

Ők valószínűleg nem tudják, hogy a méhnyakrák gyakoribb a fiatal korosztály körében, sőt azt sem, hogy a kezdeti stádiumban még nem okoz tüneteket, így a panaszok megjelenése komoly bajra utalhat.

 

FITT SZEMÉLYES!

A modell betegsége és esélyei

Kis Hegedüs Réka, modell, aki szerencsésen megúszta egy kisebb műtéttel, ezt írja: „Szeretném, ha a példámból sokan tanulnának, és megértenék, hogy a rendszeres, évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálat mennyire fontos.” Réka ugyanis rákszűrése után közel három év múlva ment el ismét ellenőrzésre, melynek során kiderült, hogy kezdeti stádiumban levő méhnyakrákja van. Kimutatták a humán papilloma vírus (HPV) jelenlétét is, ami a méhnyakdaganatos nők csaknem száz százalékában megtalálható. „Mivel nem volt semmilyen panaszom, nagyon megdöbbentett az eredmény – meséli Réka. Megijedtem, mert nem tudtam, mi vár rám, és félelemmel töltött el a gondolat, hogy esetleg soha nem lehet gyerekem. Ekkor ugyanis csak huszonnyolc éves voltam, és komoly párkapcsolatban éltem. Azelőtt nem hallottam a HPV-ről, és azt sem tudtam, mit jelent a leletemen álló P3, ami egy későbbi ismételt vizsgálat során már P4 volt. Azóta megtanultam, és ma már azt is tudom, hogy ha nem hanyagoltam volna el az éves ellenőrzést, talán megúsztam volna a műtétet.”

 

A modell kezelőorvosa

 -Rékának szerencséje volt, ugyanis ha még két évet vár a vizsgálattal, valószínűleg már nem tudtuk volna megmenteni – mondja dr. Bahrehmand Kiarash szülész-nőgyógyász, Réka kezelőorvosa. - De rajta kívül, sajnos, sok fiatal nő jár így, vagy ennél rosszabbul. Tapasztalataim szerint 22 és 35 éves kor között manapság sokkal gyakrabban fordul elő a méhnyakrák, mint korábban. Egyik huszonnyolc éves betegem például három napja halt meg. Tavaly októberben jelentkezett kóros hüvelyi folyással, majd a vizsgálatok méhnyakdaganatot mutattak ki. Hasműtétet végeztünk rajta, de az operáció nem volt elegendő a gyógyuláshoz. Ezután hónapokon keresztül kapott sugárkezelést, de már az sem segített.

 

Mitől alakul ki a méhnyakrák?

Méhnyakrák akkor fejlődik ki, amikor a méhnyak sejtjei kórosan osztódni kezdenek. Leggyakrabban a felszínt borító hámsejtekből alakul ki daganat, ezt laphámsejtes karcinómának nevezzük. Ritkább esetben előfordulhat a méhnyak mirigyeit alkotó sejtek burjánzása is, ilyenkor adenokarcinómáról beszélünk. Ha a kezdeti szöveti elfajulást nem veszik időben észre, a sejtek betörhetnek a mélyebb szövetrétegekbe, előrehaladottabb állapotban pedig átterjedhetnek a végbélre és a húgyhólyagra is. Áttéteket adhat a kismedencei nyirokcsomókban, a vesékben, a tüdőben és a gerincben.

- A méhnyakrák kialakulásának oka csaknem száz százalékban a humán papilloma vírussal való fertőzöttség – mondja Dr. Kiarash. - A szexuális úton terjedő HPV-fertőzés valószínűségét a korai szexuális élet, a gyakori partnerváltás, illetve a több volt, vagy jelenlegi partnerrel rendelkező férfiakkal létesített szexuális kapcsolat növeli. Kockázati tényezők lehetnek a méhnyakrák kialakulásában az egyéb szexuális úton terjedő betegségek, mint a chlamydia vagy a nemi szervi herpesz tartós fennállása, a makacs gyulladások, valamint a hormonális fogamzásgátlók szedése, illetve az immunrendszer gyengeségét eredményező tevékenységek, mint például a drasztikus fogyókúra vagy a dohányzás.

 

Nem mindig jelent rákos elváltozást!

A nőgyógyász elmondta, hogy sokan hordozzák a humán papilloma vírust életük során, de szervezetük többnyire legyőzi azt, így a fertőzés az esetek nagy részében nem vezet méhnyakrákhoz. A HPV-nek több változata ismert, egy részük bőrelváltozásokat, nemi szervi szemölcsöket okoz, és csak néhány típusnak van köze a rák kialakulásához. A vírus hordozói férfiak is lehetnek, náluk pénisz- és végbélrákot okozhat. Attól függően, hogy mekkora eséllyel indítják el a kóros sejtburjánzást, megkülönböztetnek alacsony, közepes és magas kockázatú vírusokat. A nők magas rizikófaktorú vírusfertőzöttsége azonban nem jelenti azt, hogy a méhnyakrák biztosan ki fog alakulni. Fontos tudni azonban, hogy a méhnyakrákban szenvedők majdnem száz százalékban HPV-fertőzöttek. Mivel a HPV a nőgyógyászati szűrővizsgálat során szinte mindig kiszűrhető, így szerencsére védekezni is lehet ellene.

 

Garantáltan kivédhető évenkénti szűrővizsgálattal?

- A rákszűrésen a méhnyakból egy kis kefe segítségével mintát, úgynevezett kenetet veszünk, amelyet citológiai vizsgálatra küldünk – mondja dr. Kiarash. - Ám ez a vizsgálat önmagában csak 40-50%-os biztonsággal mutatja ki a méhnyakrákot, ezért azt kolposzkópiával is ki kell egészíteni. A kolposzkóp egy mikroszkóphoz hasonló optikai eszköz, amellyel megtekinthető a méhszáj és annak környéke, felismerhetőek a szabad szemmel nem látható hámelváltozások, és az elváltozás súlyossága is megállapítható. Jódoldatot használunk a vizsgált terület megfestésére, így a beteg szövetrész jól elkülöníthető az egészségestől. A két módszer és a HPV-tipizálás együttes alkalmazása 90-95%-os biztonsággal mutatja ki a méhnyakrákot. A vizsgálatok fájdalommentesek, csak minimális kellemetlenséggel járnak.

 

Mit jelentenek a leleten álló P-fokozatok?

P0: A citológiai minta nem értékelhető.

P1, P2: A kenet nem tartalmaz daganatgyanús sejteket, nincs szükség kezelésre.

P3: Kezelésre van szükség, amit néhány hét múlva a vizsgálat ismétlése követ. Ha az eredmény újra P3, HPV tipizálás javasolt.

P4, P5: Daganatgyanús, illetve kóros sejtek jelenlétére utal. Szövettani vizsgálat szükséges, amely a méhszáj kúp alakú kimetszésével jár. Ez a rutinműtét gyakran a gyógyulást is garantálja.

 

A méhnyakrák tünetei

A nőgyógyász szerint a legtöbb rákos megbetegedéshez hasonlóan korai stádiumban a méhnyakrák sem produkál tüneteket, ezért nagyon fontos az évenkénti rákszűrés. A tünetek sokszor évek múlva jelennek meg, amikor a rák már átterjedt a környező szövetekre. Ilyenkor tartós hüvelyi folyás, pecsételő vérzés, közösülés utáni vérzés vagy fájdalom jelentkezhet. Előrehaladottabb állapotban pedig előfordulhatnak vizeletürítési panaszok is, ha a daganat nyomja a húgyvezetéket.

 

Mikor eredményez biztos gyógyulást a kezelés?

- Az időben felfedezett, korai stádiumban levő betegség öt éven belül 96%-os valószínűséggel teljesen meggyógyítható – mondja Dr. Kiarash. - A méhnyakrák kezelésekor figyelembe vesszük a betegség előrehaladottságát, a beteg életkorát, egészségi állapotát, valamint gyermekvállalási szándékát. Ha a betegség nulladik stádiumban van, azaz csak a hámrétegben van kóros sejtelváltozás, akkor a rákos szövetek eltávolítására elegendő kúp alakú metszést, azaz konizációt végezni, vagy lézeres kezelést alkalmazni. Ez az egyszerű beavatkozás a későbbiekben nem befolyásolja a fogamzóképességet. Egyes stádium esetén a daganat a méhnyakcsatornára terjed ki, ilyenkor hasi műtéttel eltávolítjuk a méhet. Amikor a daganat túllép a nyakcsatornán, és átterjed a hüvelyre vagy a méh körüli kötőszövetekre, akkor a méhet, a méhnyakat, a hüvely felső részét és a kismedencei nyirokcsomókat is eltávolítjuk. A harmadik és negyedik fokozatok már nagyon kiterjedt, áttéteket adó rákos állapotot jelölnek, ilyenkor sugárkezelést és kemoterápiát alkalmazunk.

Mit tehetsz a megelőzés érdekében?

-> Járj évente rákszűrésre!

A méhnyakrák viszonylag lassan, néhány év alatt fejlődik ki, ezért aki évente elmegy rákszűrésre, kivédheti a gyógyíthatatlan rákos állapot kialakulását. Tizennyolc éves kor felett, illetve a szexuális élet megkezdésétől javasolt a rendszeres ellenőrzés.

-> Erősítsd az immunrendszered, és csökkentsd a fertőzésveszély kockázatát!

A vírusfertőzések leküzdésében segít, ha megerősíted az immunrendszered. A stressz csökkentésén, az elegendő alváson és a helyes táplálkozáson kívül fontos, hogy kerüld a dohányzást, a drogok használatát, és a szervezeted más módon történő mérgezését. Kerüld továbbá a gyakori partnerváltást, és lehetőleg védekezz óvszerrel, így megvédheted magad a különféle fertőzésektől.

 

ÚJDONSÁG

 HPV elleni védőoltás!

Novembertől Magyarországon is forgalmazzák azt a nemrégiben kifejlesztett oltóanyagot, ami a magas kockázatú HPV-vírusok ellen nyújt védelmet. Nem méhnyakrák elleni injekcióról van szó, hiszen csak azon daganatos megbetegedések kialakulását akadályozza meg 94-100%-os sikerrel, amelyek kiváltó oka az adott HPV-vírus lenne. A védőoltás tehát nem helyettesíti az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálatot. Kizárólag megelőzésre használható, a vírus hatására már kifejlődött méhnyakrák kezelésére nem alkalmas. A piaci bevezetést követő első fél évben 9-től 26 éves korig adható, majd a felső korhatárt kiterjesztik 45 évre. A vakcina ára meglehetősen borsos, egyelőre azonban még nem lehet tudni, hogy a társadalombiztosítás támogatja-e és milyen mértékben.

 

Az informáltság a gyógyulás kulcsa lehet!

 

A Magyar Rákellenes Liga ez év októberében induló „Mert hiszem, hogy van holnap” programjának célja, hogy enyhítse a daganatos betegségek területén uralkodó általános információhiányt, ezáltal reményt adva a daganatos betegeknek illetve hozzátartozóiknak. Ma már a daganatos betegségek egy része gyógyítható, illetve a korszerű kezeléseknek és a megfelelő gyógyszereknek köszönhetően a daganattal egyre inkább krónikus betegségként együtt lehet élni.

Az új kezdeményezés célja nemcsak a daganatos betegségekkel kapcsolatos tájékoztatás, hanem az információ iránti igény felkeltése az emberekben. A program háziasszonyai a két neves színművésznő, Hámori Ildikó és Szinetár Dóra, akik az informáltság fontossága mellett, a család gyógyulásban játszott szerepére kívánják felhívni a figyelmet.

 

További információ a programmal kapcsolatban:

www.rakliga.hu

www.her2.hu

ingyenes lelkisegély-szolgálat: 06-80-505-675

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Denkinger Anita