×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 62

Hölgyek öröme

A nemi élet megrontói között előkelő helyet foglal el az a hiedelem, hogy a nő frigid. Ezt a tévhitet az táplálja, hogy a nők nagy része a nemi aktus során képtelen eljutni a kielégülés csúcsára. A frigiditás kritériuma az, ha valaki soha nem kívánja a szexet, vagy, ha valóban, semmilyen úton-módon nem képes a kielégülésre.

 

Ilyen esettel egy kezemen is meg tudnám számolni, hogy hánnyal találkoztam harmincöt éves szexológiai gyakorlatom során. Ez a szám és százalékos arány így teljesen elhanyagolható. Ők valóban képtelenek voltak a kielégülés bármilyen formájára. Még álmukban sem éltek át orgazmust soha. Szerették volna rendezni ezt a problémát, de ez a közös erőfeszítésünk ellenére sem sikerült. Ebből következik, hogy a nőknek kevesebb, mint egy ezreléke valóban frigid.

 

A legtöbb panaszos érez nemi vágyat, képes orgazmusra is, de a kielégülés élményét nem az aktus alatt éli meg és nem is a hüvelyében.

 

Ez a vezető női szexuális probléma. Az egyéb problémák igen csekély számúak. Van olyan, hogy a nő szexuális vágya, késztetése valami miatt gátolt ugyan, de ez nem jelenti azt, hogy képtelen az örömélményre. Olyan is akad, akinek van kedve a szeretkezéshez, de az orgazmushoz csak különböző manipulációk segítségével jut el.

 

Minden nő szeretne a szerelmesével való egyesülés során kielégülni, méghozzá: vele együtt és egyszerre érni fel a „csúcsra”. Ez valóban szép kívánság, csak éppen – sajnos – igen gyakran lehetetlen, bármennyire is ez a vágya mindkettőjüknek. Ennek oka nemcsak a pszichés gátlás, sőt többnyire nem az, hanem a női nemi szervrendszer fejlődéstani, anatómiai és morfológiai berendezése. Ugyanis a hüvely idegi ellátása rendkívül szegényes, ellentétben a csikló (klitorisz) idegi ellátottságával, amely kitűnő. A hüvely, - elsődlegesen – a fajfenntartás szolgálatában áll. A hüvely a megtermékenyülés szerve és nem a nemi örömöké.

 

Amikor a petesejt megtermékenyül a gyermek neme kromoszomálisan meghatározott: XX vagy XY kromoszómaszám dönti el a jövendő gyerek nemét. Az előző a lány, míg az utóbbi a fiú nemének genetikus „kód”-ja. Az embrió szervi szinten még „egynemű”. Mind a külső, mind a belső nemi szervek azonosak, s az alap a női nemi szerv. A változás „a fiú programban” akkor következik be, amikor a hereszövet kifejlődik, s termelni kezdi a férfi hormont, átveszi a korábbi kromoszomális vezérlést, a „nagy ajkak” összeforrnak. Ennek mutatója a herezacskón a – halálig látható forradási vonal. Ebbe fog később a születés környékén leszállni a hasüregből a két here. A csikló pedig, ahol korábban, - sejtosztódás idején – csoportosult az idegsejtek sokasága, és innen már akkor sem vándorol el, ha az egyed lány lesz.

 

A hímvessző (pénisznek) igen sokféle és differenciált működéséhez gazdag idegellátottságra van szükség. Ezért erre a területre sok idegsejt csoportosul. Merevedés, magömlés, a vizelet elválasztása az ondó kilövellésétől. A záróizmok spontán és akaratlagos működését, stb. szabályozó rendszerek ezekből az alaphelyzetből adódó neuron – tömegből származnak. A pénisz felülete jóval nagyobb a klitorisz felületénél, s ezért az annak felületén elhelyezkedő receptorok (idegvégkészülékek) gazdagságának egyaránt meg van az oka és a célja.

A kislányban kifejlődő petefészek szövet, a női hormon termelésére hivatott.

 

Amikor a megfelelő hormontermelés elér egy bizonyos szintet, a nemi szervek módosulása is megindul a női jelleg kialakulása felé. A nagy ajkak nem nőnek össze, s a klitorisz fejlődése megáll, hiszen nem lesz belőle hímvessző. Viszont a korábbi ébrényi korban már ott csoportosult idegsejtek ott maradnak, ezzel biztosítva a csikló szexuális érzékenységét.

Ez a fejlődéstani háttere a csikló túl – s a hüvely csökevényes érzékenységének.

 

Ebből egyenesen következik, hogy ha az orgazmus nem jön létre a nemi aktus során, azért a nő még távolról sem nevezhető frigidnek. Persze vannak, akik önkéntelenül megtanulják az orgazmus hüvelybe való bele vetítését, (projekcióját). Ez a háromdimenziós látásunkhoz hasonlóan működik. Szemünk szemlencse rendszere fordított, kicsinyített képet közvetít a központi idegrendszer felé. Mégsem látjuk fordítva és kicsinyítve a világot, mert megtanuljuk a tárgyak helyes állását a gyakorlatból. A tapintás segítségével tanuljuk meg a háromdimenziós észlelést is. Ugyanis, látásunk csak kétdimenziós. Hasonló tanulással lokalizálható az orgazmus-élmény a hüvelyben, a projekciós mechanizmus segítségével. Hogy hogyan, az a következő cikkből tudható meg.

 

Lux Elvira

Szakpszichológus