Vigyázz, kész, TAVASZ!

Vigyázz, kész, TAVASZ!

Most már visszavonhatatlanul itt a tavasz, amikor lesöpörheted magadról a téli gondok pókhálóját, a sötétet és a fáradtságot és ismét kinyílhatsz te is a természettel együtt! Lássuk, hogyan ünnepeld az évszakváltást testi-lelki átalakulással.

 

Új tavaszi szokások
Vezess be néhány régi-új szokást, ami azonnal tavaszi hangulatba ringat, jókedvre derít és felkészít a melegre és a napsütésre!
● Próbálj ki egy olyan mozgást, ami felébreszti a benned élő gyereket: ugrókötél, ugróiskola, gumiasztal, bármi jöhet, amitől nevetni fogsz és ráébredsz, hogy a mozgás milyen vicces is lehet.
● Itt az ideje, hogy elővedd a vizesüveget és mindenhová magaddal vidd – az idő melegszik és a folyadékpótlás egyre fontosabb lesz.
● Reformáld meg az étkezésed: keress egy egészséges receptet és tényleg készítsd is el!
● Találj kihívást a nyárra: nevezz be egy olyan versenyre, amelyen még nem indultál. Ha felkészülnél egy futóversenyre vagy akár a Balaton-átúszásra, itt az ideje nekilátni.
● Túrázz, biciklizz! Mindannyian örömmel sóhajtunk fel az első tavaszi napsugarak láttán, hogy aztán maximum arra használjuk őket, hogy a kedvenc kávézónkban a teraszon üljünk le. Idén legyen ez másként: gondoskodj a D-vitamin termelődésről és a tüdőd átszellőztetéséről, menj ki a városból túrázni, biciklizni. A lényeg, hogy jól megpörgesd magad a szabad levegőn.
● Gyalogolj! Tedd le a kocsit, amikor tudod, szállj le a buszról és gyalogolj. Meglepődnél, ha tudnád, hogy sokszor gyalog sem haladsz lassabban, mint amikor parkolóhelyet kell keresgélned vagy a buszra várnod.
● Vigyél haza virágot! A lakásba is beviheted a természetet: varázsolj illatorgiát jácinttal, színeket tulipánnal, hangulatot rózsákkal – a lényeg, hogy mindig legyen otthon friss virág, hogy amikor belépsz, rögtön mosolyra fakasszon.
● Öltözz át! Tedd le a sötét színeket és vedd elő a világos, pasztell vagy élénk árnyalatokat. A legtöbben hajlamosak vagyunk télen fekete, sötétbarna ruhákba bújni, ugye? Kerüljön elő a rózsaszín, a sárga, az élénkzöld és a hangulatod is megváltozik.
● Nyisd ki! A nappalokkal együtt az éjszakák is melegszenek és bizony már akár nyitott ablak mellett is alhatunk. Ilyen pihentető úgysem lesz másképp!

Tavaszi nagytakarítás!
Vágj bele és szabadulj meg a portól! Amellett, hogy a felhalmozódott porral együtt az allergia veszélyét is csökkented, más pozitív hatásokra is számíthatsz. A selejtezés segítségével évek felhalmozódott felesleges tárgyaktól szabadulsz meg és így új energiát viszel a lakásba. Nem kell majd keresgélned semmit a tárgyak erdejében, a lakás is szinte fellélegez, ahogy te is. A selejtezés, a tavaszi nagytakarítás remek kiegészítője a lélek kitakarításának, a rossz szokások, régi sérelmek, bánat elengedésének.
FITT.TIPP: ha nincs időd az egész lakásban nagytakarítást csinálni, egyszerűsíts! Mosd ki a lakástextileket, amellyel a legnagyobb porcsapdától megszabadulsz és selejtezz ki a leginkább neuralgikus ponton.

Készülj a napsütésre!
Az utóbbi évek slágertémája lett a D-vitamin kérdése, részben azért, mert mérésekkel igazolták, hogy tavaszra igencsak hiányunk van belőle, de azért is, mert a naptejek használata miatt akár nyáron is problémássá válhat a helyzet. Ezzel együtt bizony fel kell készülnünk a napvédelemre, hiszen a sötét hónapokban sápadttá vált bőrünk extra érzékenyen reagálhat akár az első sugarakra is.
● Vízzel: már említettük, de a bőr védelmében is figyelnünk kell a vízfogyasztás megemelésére. Emellett válasszunk olyan kozmetikumokat, amelyek a fényvédő hatás mellett extra hidratáló erejűek is.
● Támogasd a bőröd saját védekezőrendszerét! Ennél jobbat nem is tehetsz, hiszen ez a leghatékonyabb védelem. Az argánolajat tartalmazó kozmetikumok vagy a tiszta argánolaj például jó választás erre a célra, hiszen értékes olajsavai mellett antioxidánsokat is nagy mennyiségben tartalmaz.
● Nyugtasd meg a bőrt! A római kamilla, a rózsa és a neroli illóolaja megfelelő hígításban alkalmazva nagyszerűen nyugtatja a naptól irritált bőrt.
● Figyelj a számokra! A napvédő krémek faktorszámát vedd komolyan és igyekezz már tavasszal is használni ezeket különösen, ha hosszabb időt fogsz kint tölteni.

Ne felejtsd a lábakat!
Bizony, a csizmák, zoknik, harisnyák ideje lassan lejár és jöhetnek a papucsok, szandálok. Mi lenne, ha idén nem kellemetlen és hirtelen fordulatként köszöntene rád a pillanat, amikor szembesülsz a téli takarás következményeivel lábadon? Ilyenkor nem árt egy alapos pedikűr, amit akár szakemberrel csináltathatsz, de akár te magad is gondoskodhatsz róla. Tekintsd egy otthoni wellness alkalomnak!
1. Áztass: a jó pedikűr első lépése a kellemes, meleg vízben való áztatás. Még jobb, ha illatos szappant teszel a vízhez, de a tengeri só sem rossz ötlet, hiszen fertőtlenít, ahogy a teafa olaja is.
2. Polírozz: ruházz be egy jó minőségű habkőbe, amellyel eltávolíthatod az elhalt hámsejteket, netán a bőrkeményedéseket. Óvatosan dolgozz vele, hogy ne sértsd meg az érzékeny bőrt. Nem árt, ha tudod, hogy a bőrkeményedéseket a rossz cipő, egyes sportok által kiváltott intenzív használat okozza, de alkati kérdés is. Nem kell szégyellned, csak ne hanyagold el. A tavasz kezdetétől hetente egyszer-kétszer zuhanyozás után menj át rajta a habkővel és gyorsan búcsút inthetsz neki. Ha vastag bőrkeményedéseid vannak, érdemes először pedikűrösre bíznod az eltávolításukat, majd otthon odafigyelni rájuk.
3. Körmök: óvatosan vágd formára körmeidet, majd elő a reszelővel. Bizony, a lábakon sem árt, ha beveted a körömreszelőt, ha igazán szép formát szeretnél. A körömágy bőrére kenj ápoló olajat, majd a megpuhult bőrt óvatosan nyomd vissza.
4. Lakk? Ez már opcionális, de ha itt a tavasz, miért is fognád vissza magad? Válassz kedved szerint és két rétegben vidd fel a lakkot.
5. Krémezz! Száradás után jöhet a krém vagy olaj. Ha este láttál neki a pedikűrnek, akkor mérd bőkezűen és húzz rá vastag pamutzoknit. A különbség hihetetlen lesz!
FITT.TIPP: ha a lábad fáradt, a vadgesztenye hatóanyagú krémek segítenek ellazulni.

Töltsd fel a raktárakat!
A tavaszi fáradtság téged sem kerül el? Bizony ilyenkorra kiürülnek a gondosan feltöltött vitaminraktárak, itt az ideje, hogy feltöltődjünk az aktívabb napokra. Válassz okosan, kerüld a drága és nagyon messziről érkező primőröket, inkább olyan alapanyagokat keress, amelyek szezonálisak, azokban mindig több az értékes tápanyag.
FIM TIPPEK A TAVASZI MENÜHÖZ:
● retek, mert C-vitamin tartalma magas. Tudtad, hogy a levelét is megeheted?
● fejessaláta, mert rostokban, klorofillban, antioxidánsokban és vitaminokban gazdag.
● spenót a folsav, lutein, zeaxanthin és C-vitamin tartalma miatt, és mert ezek a hatóanyagok védik a szemed egészségét is.
● spárga a K- és A-vitamin tartalma miatt, mert értékes fehérjéket tartalmaz, serkenti az immunrendszer működését és segít kalciumot juttatni a csontjaidba.
● eper a rostok, a C-vitamin és a finom íze miatt, és mert emeli a jó koleszterin szintjét.
● cseresznye a kálium-, rost- és alacsony kalóriatartalma miatt.

Könnyebbülj meg!
A tavaszi napsütés sok mindent új fénybe helyez majd. Ilyenkor optimistábbakká válunk, sok mindent tisztábban látunk. A magyarázat is egyszerű: a több fény jókedvre derít, energikusabbá tesz, így több energiánk marad megoldani a gondokat. Ilyenkor van itt az ideje, hogy letegyünk a ránk nehezedő terhekből néhányat. Arra viszont figyelnünk kell, hogy a nagy energikusság jegyében újakat ne vegyünk magunkra.
● Vegyél egy új füzetet és vedd sorra a gondjaidat. Először írj egy listát, amit kiegészíthetsz, ha valami még eszedbe jutna. Aztán kezdj új oldalt, szemeld ki az egyiket és írd ki magadból az összes gondolatod, ami erre vonatkozik. Nem kell gyönyörűen szerkesztett fogalmazást írnod, a cél az, hogy az írásos megfogalmazással tisztábban lásd a helyzetet. Régi tapasztalat, hogy a betűkbe öntés egyfajta rendszerezést ad a dolgoknak, amelyekkel aztán könnyebben megküzdünk. Menj végig így az összes gondon és látni fogod, hogy máris lesz olyan, amit meg is oldottál és a többi sem tűnik olyan reménytelennek – hiszen azt is látni fogod, melyikhez kell például segítséget kérned.
● A cél az önismeret! A problémák összegzése után biztosan marad olyan, amit nem tudsz egyedül megoldani. Ilyenkor egyáltalán nem szégyen szakember segítségét kérni. Ha pedig csak kirándulást tennél a saját énedbe, számtalan önismereti tréning közül választhatsz. Arra figyelj, hogy mindenképpen jó szakembert válassz és gondold át, hogy csoportos vagy egyéni tréningre mennél.
● Ajándékozd meg magad minden nap! Lehet ez egy szép alma, egy masszázs vagy egy séta, a cél nem az, hogy mindennapi vásárlásra buzdítsunk, inkább arra, hogy mindennap adj magadnak valamit, ami boldoggá tesz és javítja a hangulatodat.
● Tanulj meditációt! Vagy már tudod, csak nem használod? Legyen ez a mindennapok része – csodálkozni fogsz, mennyire megváltoztatja az életedet és a dolgokhoz való hozzáállásodat.
● Szánj időt magadra! Akármilyen elfoglalt vagy, ennek bele kell férnie, hiszen a környezetednek is fontos, hogy te jól legyél. Mindennap tölts el legalább 10 percet a saját gondolataiddal – ideális esetben félórát is.

Szöveg: Kovács Valéria