A hormonjaid nem engednek fogyni? Állítsd vissza az egyensúlyt!

hormonokRégóta sejtjük, hogy némelyik túlsúlyos ember elhízásához szinte semmi köze a kalóriabevitelnek vagy a testmozgás hiányának. Mára tudjuk, hogy néhány hormon elégtelen szintje valóban befolyásolja a testsúlyt, és ennek oka lehet akár egy átlagos, ártalmatlannak tűnő dolog is.

A kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testedzés az alapja minden fogyókúrának, hiszen, ha több kalóriát használunk fel, mint amennyit beviszünk, kalóriadeficit alakul ki, tehát fogyunk. Ha mégis azt tapasztalod, hogy a legkevesebb ételtől is egyre csak hízol, akkor lehet, hogy a hormonjaidban kell az okot keresned.

Ha mindig magas a leptin szintje, sosem lakunk jól

A leptin nevű hormon az a kis hang a fejedben, ami azt suttogja: „Már eleget ettél, tedd le szépen a villát!” Ez a vegyület, amely a zsírsejtekből szabadul fel étkezéskor, gondoskodik ugyanis arról, hogy megéhezzünk, majd pedig arról, hogy a jóllakottság érzése alakuljon ki az agyunkban. Ha nem eszünk, akkor a zsírsejtek összeesnek, így a leptin szintje is leesik a vérben, míg étkezés közben a zsírsejtek megduzzadnak, több leptint bocsátanak ki. Ha a hormon szintje eléri a maximumot, az agyunk úgy értékeli, hogy eleget ettünk és ezt a jelet továbbítja a szervezetünk felé. A leptin működését azonban a fruktóz nagyban befolyásolja. A fruktóz megtalálható a gyümölcsökben, de feldolgozott élelmiszerek összetevőlistáján is találkozhatunk vele, illetve más hozzáadott cukrokkal. Ha nem lépjük túl a napi szükségletünket, nem okoz problémát, de ha sok fruktózt viszünk be, a májunk nem tudja feldolgozni és egyből a zsírdepók felé irányítja, ahol trigliceridek formájában raktározódik. Ha túl sok fruktóz alakul át zsírrá, a leptin szintje folyamatosan magas lesz és idővel a szervezet ellenállóvá válik vele szemben. Ez a leptinrezisztencia, amelynek hatására a jóllakottság érzése nem jelentkezik, és az ember elkezd hízni. Kutatók szerint sok esetben a leptinrezisztencia felelős az elhízásért.

fitt info 2021 003 cimlap
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2021. 03. számában vagy augusztustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!