Babát szeretnél? Ismerd meg a termékenységedet!

termékenységBabára várni gyötrő érzés lehet, ha egy párban megszületett az elhatározás, hogy bővítsék családjukat, minél hamarabb szeretnék kezükbe fogni gyermeküket. Azonban keveseknek adatik meg, hogy azonnal, első próbálkozásra sikerüljön megfoganni. Egyes biológiai tények ismerete és néhány szokás megváltoztatása sokat segíthet a baba minél hamarabbi érkezésében.

 

A nők 1-2 millió petesejttel születnek, de életük során mindössze 3-400 érett pete hagyja el az ovuláció során a petefészket.Ha jól ismered a ciklusod működését, az egyes fázisokat, máris jobbak lesznek az esélyeid a baba érkezésére. A havonta ismétlődő ciklus első napja a menstruációd első napja. Ilyenkor a testedben olyan hormonok kiválasztása erősödik fel, amelyek a petefészekben elősegítik a peteérést.

Ismerd meg a havi ciklusodat  

A 2. és 14. nap között ezeknek a hormonoknak a hatására a méh nyálkahártyája is megvastagszik, hogy készen álljon a megtermékenyített pete befogadására. Az átlagos ciklus 28-35 napos, az ovuláció a 11. és a 21. nap között történik. Ez az a pillanat, amikor az érett pete a petevezetéken keresztül elindul, ilyenkor tud megtermékenyülni. Ekkorra az eddig uralkodó FSH hormon helyett az LH szintje emelkedik, ennek hatására indul meg a folyamat. A legtöbb nő ezt valamilyen formában érzi is, akár kisebb hasfájás is utalhat rá, és a legtöbben víztiszta, csúszós váladék megnövekedett mennyiségét is tapasztalják. Ez éppen azért keletkezik, hogy segítsen a spermának a petesejtig jutni. A peteéréskor általában egy pete indul útjára a méhbe vezető petevezetékben. Ha a pár megfelelően időzít, akkor a sperma ezen az úton megtermékenyíti a petesejtet. A petefészek elhagyása után nagyjából 24 óra áll erre rendelkezésre. Mivel a sperma 3-5 napig életképes, ezért érdemes jól kikalkulálni az ovuláció idejét, így növelve a teherbe esés esélyét. Ha valaki nem szeretne ennyire számolgatni, akkor egyes nőgyógyászok azt ajánlják: a 10. és 20. nap között kétnaponta tervezzenek együttlétet.

fitt info 2021 003 cimlap
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2021. 03. számában vagy augusztustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!