Vissza a terembe! Kulcs a sikeres újrakezdéshez

visszaaterembeItt az idő, már semmi nem akadályozhat meg abban, hogy újra a kedvenc termedben eddz! Csak néhány alapvető dologra kell odafigyelned, hogy ne sérülés legyen a nagy visszatérés vége.

 Sokan vannak, akik az elmúlt hónapokban nélkülözték szeretett edzéshelyszíneiket. Van, aki online mozgott, más új sportágat választott, és például kerékpárral rótta a kilométereket. És persze olyan is van, akinek egyszerűen nem fért bele az életébe a mozgás, és kénytelen-kelletlen elengedte az edzéseket. Nekik különösen óvatosan kell visszatérniük, de alapvetően igaz, hogy mindenkinek megfontoltan kell újra megragadnia a súlyokat vagy felszállni az ellipszistrénerre.

Visszatérés a csúcsformához 

Kirobbanó forma, karcsú, feszes formák. Eleget dolgoztál értük, és most van esélyed, hogy újra megkaphasd őket, akkor is, ha az elmúlt időszakban kissé lejjebb adtál az elvárásokból. Ne add fel, csak legyél okos!

Kezeld jól az elvárásaidat!

A legtöbben arra vágynak, hogy ahogy beteszik a lábukat a terembe, máris visszatérhessenek ahhoz a korábbi edzéstervhez, amit abbahagytak. Ez viszont a legtöbbeknek még akkor sem reális, ha nem voltak betegek. Ne feledd, ha otthon edzettél is, valószínűleg nem rendelkeztél azokkal az eszközökkel és gépekkel, amelyekhez hozzászoktál korábban. Éppen ezért az első lépés az legyen, hogy a saját állóképességedet és erődet is elkezdd visszaépíteni oda, ahol abbahagytad. Nagyon nagy hiba lenne elővenni a legutóbbi edzéstervedet, és megpróbálni ugyanazt végrehajtani, hiszen elszoktak az ízületeid, az izmaid, a keringésed a hónapokkal ezelőtt végzett munkától. A lényeg a fokozatosság, hiszen különben nem növekvő teljesítmény, csak egy sérülés lesz a jutalmad. Kezdj kisebb ismétlésszámmal, lassabb tempóval, kisebb súllyal és hosszabb pihenőkkel. Ne aggódj, a test emlékszik, nem telik sok időbe, és újra formában leszel!

Az alapokkal kezdd

Az állóképesség és a fittségi szinted mellett más sem működik éppen úgy, ahogy megszoktad és esetleg elvárod magadtól. Kezdd lassan, és fokozatosan építkezz, ami arra is vonatkozik, hogy a mozdulatokból is az egyszerűbbeket válaszd. Gondold át, az elmúlt hónapokban mit edzettél? (Sőt, edzettél egyáltalán?) A legtöbben futottak, otthon mozogtak, de valószínűleg kevesen csináltak végig koreografált táncos órákat vagy használtak teljes funkcionális edzésfelszerelést. Nálatok van otthon traktorgumi és vastag kötél?

fitt info 2021 003 cimlap
*A cikket végigolvashatod a fitt.info 2021. 03. számában vagy augusztustól keress rá a www.fitt.info oldalon.

A legfrissebb fitt.info magazint keresd az újságárusoknál!