Edzőtermi kisokos

Mit igen és mit ne!

Hatékony edzést szeretnél? Ha már rászánod az időt, ne menjen kárba, ugye? Egyszerű tippjeinkkel segítünk, mit tgyél és mit ne. A pár egyszerű trükk figyelembevételével lényegesen hatékonyabbá teheted az edzésedet, és kellemetlen perceket és időt is megspórolhatsz magadnak.

 


 

 

 

IGEN!
● Minden edzés előtt melegíts be, a gyakorlatok végén pedig nyújtsd le azokat az izomcsoportokat, amiket megdolgoztattál. Ez segít elkerülni a sérüléseket és eredményesebbé teszi az edzést.
● Hozd magaddal a fülhallgatód és a kedvenc zenéidet. Állíts össze egy pörgős
● listát, ami mozgásra motivál, és amellyel repül az idő.
● Az edzésed ritmusa mindig legyen egyenletes.
● Akkor se távolodj el a súlyzóktól, amikor szünetet tartasz. Egyrészt elfoglalhatják azokat az eszközöket, amelyekre szükséged van, másrészt jobban kiesel az edzésből, ha az edzőterem más területeire tévedsz.
● Hozz magaddal vizet! Így nem veszítesz időt azzal, hogy a büfébe menet összefutsz egy ismerőssel, akivel leállsz beszélgetni, vagy esetleg hosszabban kell sorban állnod, mint tervezted.
● Koncentrálj a gyakorlatra! Ne rutinból dolgozz, miközben a figyelmed elkalandozik. A szabályosan végzett gyakorlatok nemcsak megelőzik a sérüléseket, de a megfelelő izmokat fejlesztik.
● Keress egy jó edzőpartnert. Lehetőleg olyat, aki erősebb, mint te, aki minden edzésnapon fejlődésre inspirál.
● Készíts edzéstervet, még ha csak öt perccel az edzés előtt is. Így nem a helyszínen kell kitalálnod, mit is szeretnél valójában.

NE!
● Ne az edzésidő alatt élj társasági életet! Ráérsz az edzés után beszélgetni, ha ismerősbe botlasz.
● Ne nézz tévét a gyakorlatok végzése alatt. Fontos, hogy a helyes mozdulatra koncentrálj!
● Ne csak a kondigépeket használd, hanem váltogasd a módszereket. A szabadsúlyzós gyakorlatok sokkal hatékonyabb izomfejlesztők.
● Ne tölts 5-10 percnél többet a kardiógépeken. Ezek segítenek a bemelegítésnél és a levezetésnél, emellett azonban főként akkor vedd igénybe őket, ha intervall jellegű edzéseket akarsz beiktatni a mozgásodba. Remek kardiógyakorlat a hegymenetre állított futópad vagy kerékpár, vagy bármilyen intenzitásokat változtató kardióedzés.
● Ne tölts 60 percnél többet az edzőteremben! Nem a fitneszben töltött idő hossza, hanem a minősége számít. Egyrészt a túl hosszú edzésidővel túledzheted magad, és ez az izmok fejlődését egy idő után akadályozza, másrészt egyre kevésbé tudsz figyelni a gyakorlatok helyes végrehajtására, így a sérülésveszély is nagyobb.
● Ne próbálj meg felülmúlni másokat! Nem mással, hanem csak magaddal versenyzel az edzés során.
● Ne egyél összevissza közvetlenül edzés előtt! Igazítsd az étkezésed mennyiségét és minőségét az edzés céljához!

Szöveg: Zubreczki Judit