×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 62

Zene a testemnek

Ugye érezted már úgy, hogy a táncos aerobik óra alatt minden gondod elszállt, kikapcsolódtál!? Legyen az egy hatalmas sportcsarnok, vagy akár pincehelységből átalakított, otthonos kisterem, mindkettő fergeteges mozgásóra helyszínévé vállhat. Ez az edző tsílusa mellett, persze, a jó zenének is köszönhető.

 

FUTÁS, NYÚJTÁS, STRESSZOLDÁS
Nagy Sándor, sportpszichológus, a Csanádi Árpád Általános Iskola és Gimnázium iskolapszichológusa:
– Vannak olyan sportok, ahol alapkövetelmény a zene, így pl. a mûkorcsolyánál. Számos más sportban, talán mondhatom, hogy mindegyik esetében, a zenével rengeteg célt lehet elérni, a képességfejlesztés terén is. A zene alkalmas lehet például a kitartás fejlesztésére. Személyes tapasztalatom az, hogy egy világversenyre való, igen hosszas felkészülésben a zene megtöri a monotóniát, változatosságot visz az edzésbe, pl. sokat segíthet hosszútávfutóknak. Nem ritka az sem, hogy egy férficsapat végez – edzést kiegészítendõ – zenés mozgásokat, mondjuk aerobikot. A mozgásnak nevelõ szerepe is van. – Sportoló gyermekeknél pl. a hiperaktivitás kezelhetõ zenével, a klasszikus muzsika sokat segíthet.
 
FITT TIPP
A zene különösen alkalmas továbbá a harmónia megteremtésére, ezért ajánlott például stresszoldásra vagy nyújtáskor.
 
AEROBIKÓRÁN
Ha egy aerobikórát veszünk alapul, ott is különféle típusú zenékkel találkozhatunk. Ezeket általában erre szakosodott DJ-k keverik, figyelve az ütem megtartására, hiszen nincs rosszabb annál, ha egy jól megkoreografált óra sikere a ritmustalan, indokolatlan és zavaró, hirtelen váltásokat tartalmazó zenén bukik el. Egy aerobik CD általában magyar vagy külföldi, mai vagy régi, szöveges vagy szöveg nélküli zeneszámok mixelésébõl áll össze.
 
A teljes anyagot elolvashatod a fitt.info magazin októberi számában!