×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 62

Uniós wellness

Gyakran használjuk a wellness szót, mint jelzőt szállodákra, edzőtermekre, de vajon mit is takar ez a kifejezés. Az Európai Uniós csatlakozás közeledtével egyre kézenfekvőbbé válik az igény arra, hogy a „wellness” szóval fémjelzett szolgáltatók egy egységes brendet képviseljenek ez közös érdeke a szolgáltatónak és a látogatóknak is.

 

 

A Magyar Wellness Társaság felállított egy minimum követelményt, mely a nyugat-európai és amerikai normákat figyelembe véve, a helyi vonatkozásoknak megfelelően szabályozza

a Wellness szolgáltatók működését.

 

Szolgáltatások:

 

1. Általános fizikai-kondicionális állapotfelmérés és alapszintű táplálkozási tanácsadás lehetősége a teremben, minden wellness-bérletes vendégről, dokumentáltan és a helyszínen archiválva.

• testösszetétel elemzés (BMI és testzsírmérés eredményeinek   értékelése, ideális testsúly meghatározás).

• vérnyomásmérés nyugalmi állapotban (szükség esetén háromszor megismételve; az edző magas értékek mérése esetén sem diagnosztizálhat, hanem orvosi vizsgálatot kell javasolnia).

• szív- és keringési rendszer állapotát, a vendég aerob terhelhetőségének mértékét meghatározó adatokat szolgáltató kardioteszt (törésponti pulzus – csak „haladóknak”, a töréspont bekövetkeztekor a terhelést automatikusan megszakító berendezéssel; vagy egyéni aerob zóna meghatározása – edzetlen egyéneknek csak az aerob zóna alsó határáig terhelő teszt, egészségügyi problémákkal küzdő, de terhelhető vendégeknek non-field tesztelés javasolt).

• általános erő-állóképességet meghatározó erőteszt (szabályos vagy könnyített fekvőtámasz vagy állóképességi fekvenyomás teszt (maximum ismétlésszám férfiak esetén a testsúly felével, nők esetén a harmadával), comb- és hasizmok erejének felmérése; bármely izomcsoport erőszint felmérése súlyzós berendezéseken is elvégezhető! (ismétlésszám, súly rögzítése).

• a főbb ízületek mozgékonyságát felmérő, hajlékonysági teszt (álló vagy ülő hajlékonysági teszt, vállízület mozgáskiterjedése, gerinc mobilitása, illetve fizikális állapottól, sportágtól függően egyéb ízületek mozgékonyságának felmérése

• alapanyagcsere érték és napi energiaszükséglet meghatározás, az egészséges táplálkozás alapelveinek ismertetése.

 

2. Orvos által végzett fizikai állapotfelmérés és szakember által végzett táplálkozási tanácsadás lehetősége minimum heti 1 alkalommal, meghatározott időpontban a wellness teremben vagy egy, a teremmel együttműködő orvos/dietetikus rendelőjében az edzőkkel összehangolt szempontok szerint; az eredmények a klubban is archiválandók.

• általános fizikai vizsgálat (testöszszetétel, vérnyomás, pulzus)

• laborvizsgálatok (vércukor, koleszterin, vizelet)

• EKG

• Conconi teszt

• maximálterheléses kardioteszt (PWC, VO2 maximum és/vagy MET, tejsav-küszöb meghatározás)

• terheléses EKG

 

3. Személyre szabott komplett edzéstervezés (súlyzós, kardio és stretching edzésprogram) az állapot-felmérések eredményei alapján, dokumentáltan és archiválva.

 

Dömötör Edit